8

[Video] ‘Guantanamo-Belg’ klaagt staat aan

Overheid ondernam niets om burger te beschermen

Een Belgische man die zonder vorm van proces of aanklacht meer dan drie jaar is vastgehouden in de beruchte Amerikaanse terroristen-gevangenis Guantanamo Bay dient een klacht in tegen de Belgische overheid. Volgens de Antwerpenaar heeft zijn regering niets ondernomen om hem uit zijn benarde positie te bevrijden.


Het VRT-journaal meldt:

Moussa komt uit Antwerpen en is 28 wanneer hij in 2001 vanuit Afghanistan naar Pakistan vlucht. Na de terroristische aanslagen van 11 september waren alle buitenlanders die op dat moment in Afghanistan verblijven immers verdacht. In Pakistan “verkoopt” de lokale politie Moussa door aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten.
Die brengen hem naar Guantanamo, het beruchte gevangenkamp voor terreurverdachten op Cuba. Daar blijft hij meer dan 3 jaar opgesloten. Moussa zegt dat hij er zwaar is mishandeld. “Bij ondervraging wordt je altijd geslagen met de elleboog, zelfs met een stoel. Ze bedreigen je en zeggen dat ze je zullen afmaken”. In 2005 wordt hij vrijgelaten, zonder ooit officieel in beschuldiging te zijn gesteld.

 Volgens zijn advocaat wist de overheid van de ‘mensonterende’ misstanden en had ze actie moeten ondernemen. Dat gebeurde niet. Moussa werd in mei vorig jaar in België ontslagen van rechtsvervolging omdat er geen bewijzen waren dat hij betrokken was bij terrorisme. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Een van de redenen om hem in Pakistan op te pakken en te verdenken was dat hij een type Casio-horloge droeg dat veel gebruikt werd bij bomaanslagen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)