Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

[Video] Heertje tegen Halsema: 'Vleestaks treft zwakkeren in samenleving'

  •  
02-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
halsema_buitenhof_vrees_300px.jpg
Debat in Buitenhof over GroenLinks-beleid voor groenere economie
In Buitenhof ging GroenLinks-leider Femke Halsema in debat met professor Arnold Heertje over een ‘groenere economie’. De meningen liepen het sterkst uiteen bij het plan voor verhoging van de vleestaks. GroenLinks wil de BTW-heffing op vlees verhogen van 6 naar 19%.
Door redactie Joop
Emeritus-hoogleraar Heertje zet vraagtekens bij het plan, in de eerste plaats vanwege de effectiviteit ervan. “In de eerste plaats betekent het dat de nadelige maatregelen met name de zwakkeren in de samenleving treffen. Er zijn dus nadelige verdelingseffecten. Mensen die zich het wel kunnen veroorloven trekken zich er onvoldoende van aan.”
Heertje vindt het maar zeer de vraag of een prijsprikkel de beste manier is om het gedrag van mensen op dit punt aan te passen. “Het is ook een beetje inconsistent met de rest van het programma: ‘we moeten een beetje weg van meten en geld, maar hier gaan we dat dan weer gebruiken’.”
Halsema verdedigt zich door te zeggen dat ze er moeite mee heeft “dat er inkomenspolitiek wordt gevoerd via het milieubeleid.” Ze benadrukt dat ze het “een vervelende, geen leuke maatregel” vindt, maar dat die wel door verschillende partijen samen wordt genomen. Behalve GroenLinks scharen ook D66, PvdA, SP en uiteraard ook de Partij voor de Dieren zich achter verhoging van de vleestaks. 

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.