5

[Video] Links wil geen college met Leefbaar Rotterdam

Principiële bezwaren bij PvdA, GroenLinks en SP 

Bij de vorige verkiezingen in 2006 was het Leefbaar Rotterdam die niet met de PvdA wilde samenwerken, nu is de afwijzing omgekeerd. En willen de Leefbaren juist wèl met de PvdA in een college. Maar die wens is niet wederzijds.


PvdA Lijstrekker Dominique Schrijer had al eerder gezegd dat een coalitie met Leefbaar Rotterdam niet wenselijk was. Tijdens het lijsttrekkersdebat van TV Rijnmond sloten ook GroenLinks en de SP samenwerking met Leefbaar Rotterdam uit. Bekijk het hele debat (1:17) hier.

In een interview met Nu.nl stelt SP-lijsttrekker Leo de Kleijn dat de verschillen tussen PvdA en Leefbaar niet zo groot zijn als wordt beweerd. 

“Al acht jaar houden ze de illusie overeind dat ze zoveel verschillen. In de praktijk zien hun programma’s er voor negentig procent hetzelfde uit. Het plan van de PvdA om de veiligheid te verbeteren is net zo repressief als dat van Leefbaar Rotterdam. En toen PvdA-wethouder Schrijer begon over werkloosheidsvrije wijken was Leefbaar-voorman Marco Pastors de eerste om te zeggen dat dat zijn plan was.”

Leefbaar maakt voor samenwerking met de PvdA vooral bezwaar tegen personen in plaats van tegen beleid, stelt Marco Pastors. Eerder al heeft Pastors gesteld dat de partij bij een overwinning burgemeester Aboutaleb wil ontslaan. De verhoudingen tussen de twee partijen zijn daarmee verstoord.

Leefbaar-leider Ronald Sørensen heeft bekendgemaakt na de verkiezingen terug te treden. Hij blijft wel aan als gemeenteraadslid. Sørensen is oprichter van de partij, na de moord op lijsttrekker Pim Fortuyn acht jaar geleden nam hij de leiding over. Hij oogstte veel kritiek met zijn optreden in Nova waar hij weigerde om Ahmed Aboutaleb bij zijn benoeming tot burgmeester te feliciteren. Later bood Sørensen daar zijn excuses voor aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)