142

[Video] Politiegeweld tegen 1-mei-optocht in Rotterdam

[Update 21:00] GroenLinks steunt SP met aanvraag raadsdebat over toenemend politiegeweld ... Demonstranten mochten geen vlaggen meevoeren

De politie in Rotterdam is hard opgetreden tegen een 1-mei-demonstratie omdat de deelnemers traditiegetrouw met vlaggen wilden lopen. Volgens de politie is dat verboden omdat vlaggenstokken mogelijk als wapen kunnen dienen. Er werden 14 arrestaties verricht.

Door redactie Joop

De stokken werden afgepakt en weggerukt. Woede maakt zich daarna meester van de circa tweehonderd deelnemers aan de jaarlijkse optocht die was georganiseerd door de communistische Rode Morgen. Vervolgens trad de politie op tegen een ieder die protesteerde tegen het optreden. Op beelden is onder meer te zien hoe een jonge vrouw die de politie ‘stoer doen’ verwijt even later hardhandig tegen de grond wordt gewerkt. De beelden zijn gemaakt door het lokale tv-station Cineac TV. Bekijk hier het originele materiaal (10 minuten). De demonstratie werd ontbonden.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Rotterdamse politie volgens critici onnodig hard optreedt. Afgelopen zondag trad de politie ook al met buitensporig geweld op tegen voetbalsupporters. Het AD publiceerde daarvan een onthutsend ooggetuigeverslag

Studentes werden van hun tafel weggeslagen alsof het een bevrijding van een gijzeling betrof. Het genot wat de ME’ers hieraan beleefden was zelfs achter hun veilige, dichtgetrokken helmen goed zichtbaar in de vorm van een grote grijns.

UPDATE zondag 17:00 Leo Klein, fractieleider van de SP, heeft een raadsdebat aangevraagd over het toenemend politiegeweld. Hij schrijft onder meer:

De trend van verharding van het politie-optreden in Rotterdam lijkt steeds verder door te zetten. Iedereen is het erover eens dat wangedrag en vandalisme door hooligans en anderen aangepakt moet worden. Maar het is onwenselijk als de politie er juist aan bijdraagt dat situaties escaleren, of dat onschuldige mensen het slachtoffer worden. Politie-optreden moet proportioneel en effectief zijn, en niet zijn ingegeven door een politieke of bestuurlijke wens om maar zo ‘hard’ mogelijk te lijken.

Zie ook de SP site: SP wil debat over verharding politie-optreden in Rotterdam

Update 21:00: Fractieleider Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam meldt via Twitter dat GroenLinks de aanvraag tot spoeddebat van de SP steunt. “Al zal een debat Leefbaar/PvdA/VVD waarschijnlijk niet op andere gedachten brengen. Die blijven om het hardst roepen om keiharde repressie.”

Geef een reactie

Laatste reacties (142)