72

[Video] Tofik Dibi: ‘Cohen is een stap terug’

Kamerlid GroenLinks noemt PvdA-lijsttrekker 'oude politiek'

‘Oude politiek’, zo typeert GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi de nieuwe PvdA-leider Job Cohen. Dibi spreekt op tv-zender Het Gesprek een voorkeur uit voor Wouter Bos, die de PvdA intern heeft vernieuwd.

Door redactie Joop

Dibi zat in de uitzending van ‘1 op 1’ tegenover voormalig kandidaat-Kamerlid Gidi Markuszower van de PVV. De politieke concurrenten gingen echte confrontatie met elkaar uit de weg. Markuszower ontlokte Dibi wel een uitspraak over Cohen door hem te vragen hoe zijn partij reageerde op het feit dat de ‘nieuwe’ PvdA de centrumlinkse partijen D66 en GroenLinks aan het ‘opeten’ is. “Rode vlekken, ja!” grijnsde Dibi. “Dat had de PvdA goed gedaan, voor de verandering. Ik vind Wouter Bos niet slecht, absoluut niet. Ik vind hem juist onderdeel van een nieuwe generatie politici, waar ik ook Femke Halsema maar ook Rutte en Pechtold toe reken, die bereid zijn om de dogma’s uit hun eigen partij af en toe omver te schoppen.”

Over de nieuwe PvdA-lijsttrekker zegt Dibi: “Cohen is gedeeltelijk wel een stapje terug, maar tegelijkertijd heeft hij iets vaderlijks. Zo van: ‘Ik vertrouw jou wel.’ De boel bij elkaar houden, dat wil iedereen op zich wel. Toch had ik een dubbel gevoel: dit is misschien wel wat Nederland nu nodig heeft, nu het al zo lang zo kil is, maar tegelijkertijd: o wee als je ons opeet! Tot nu toe eet hij ons niet heel erg op. We staan nog steeds op winst, ongeveer tien zetels. Als we die maar houden. Cohen is toch, als puntje bij paaltje komt, oude politiek.”

Gesprekspartner Markuszower gaat in tegenstelling tot Dibi na de verkiezingen niet de Tweede Kamer in. Hij stond op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst van de PVV, maar trok zich terug na ophef over een arrestatie vanwege het dragen van een wapen in een overvolle RAI en ruzie in de Amsterdamse joodse gemeenschap.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)