23

Vieze vete onder vrienden Van Gogh


Meer Kijk Nou: Griekenland twittert zich blauw ... Wie gelooft er nog in monster van Loch Ness & Badzout nieuwste rage onder junkies

Theo van Gogh steekt Hirsi Ali een mes in de rug. Figuurlijk dan. Hij doet dat in het nieuwste boek van bestseller-auteur en rechtse scherpslijper Leon de Winter. Althans dat vindt Trouw-columnist Ephimenco, vooraanstaand lid van de nationale kring van islambestrijders. Het vreemde vindt hij: niemand protesteert tegen de nogal onfrisse typering.

De roman VSV handelt onder andere over de laffe moord op de filmregisseur. Dat is pikant omdat De Winter en Van Gogh in de jaren negentig op voet van oorlog leefden. De filmmaker viel de joodse schrijver hard aan en werd beschuldigd van antisemitisme. Die vijandschap duurde voort ondanks dat de inzet van het conflict – de verwerking van de Tweede Wereldoorlog – op de achtergond raakte en beiden op latere leeftijd een nieuwe gezamenlijke vijand vonden: de islam.

In diverse interviews over zijn nieuwe boek heeft De Winter verklaard dat hij Van Gogh nu anders ziet, waardering voor hem heeft en hem graag had ontmoet. Waarschijnlijk mede door die boetedoening veroorzaakte de inhoud van het boek VSV weinig beroering.

Maar nu opent een andere strijder uit het anti-islamkamp de aanval. Sylvain Ephimenco, columnist van Trouw en totaalcriticus van de multiculturele samenleving, haalt uit naar De Winter:

Wie in VSV totaal, en daarom verrassend ontbreekt, is oud politica Ayaan Hirsi Ali, met wie Leon en zijn vrouw Jessica nauw gelieerd zijn geweest. Ze ontbreekt als personage en er wordt amper aan haar gerefereerd. Ayaan was toch een sleutelfiguur in de realiteit die samen met Van Gogh de film ‘Submission’ maakte, wat de regisseur het leven kostte. 

Een waardeoordeel over Hirsi Ali laat de auteur in een korte passage aan Van Gogh over: ‘Zijn dood had haar (Hirsi Ali – SE) naar internationale faam gekatapulteerd. In Nederland had ze haar woeste theaterstuk opgevoerd en daarna was ze door de wandelgangen in Washington en New York gefladderd en leidde ze het leven van een jetsetter en had ze minnaars terwijl Theo lijfloos in de dood bestond.’ Dit is niet niets. Hirsi Ali wordt hier als een rasopportuniste neergezet die de moord op Van Gogh voor eigen roem (en missie) misbruikte. 

Lees even goed wat er staat. Ephimenco beschuldigt De Winter ervan dat hij Hirsi Ali als een lijkenpikster neerzet. Maar let op: De Winter doet dat door zichzelf te vermommen als Van Gogh. De bestseller-auteur maakt kortom ook nog eens van Van Gogh een back stabber. Aldus Ephimenco, die De Winter daarmee tot een schijnheilige verklaart.

Kritiek op Ayaan wordt in de kringen van vrienden van Theo, die zeer invloedrijk zijn in de media, net zo min gewaardeerd als kritiek op de regisseur zelf. Het vreemde is: niemand zegt er nu iets van. Dat constateert Ephimenco ook: ‘Nu blijven die vrienden stil.’

Hoe kan dat? Zijn ze bang voor De Winter of gaat hij vrijuit omdat hij gewaardeerd lid is van de rechtse elite?

Geef een reactie

Laatste reacties (23)