13

Vijf keer zo veel aluminium in grond Moerdijk als normaal

Metingen in opdracht van NOS spreken RIVM-onderzoek tegen

Ten noorden van Moerdijk is een grote hoeveelheid aluminium in de bodem gemeten. Op sommige plekken was de concentratie vijf keer zo groot als normaal, meldt de NOS die zelf een bureau opdracht heeft gegeven de testresultaten van RIVM na te meten.

Het RIVM onderzoek meldde dat er geen schokkende hoeveelheden aan schadelijke stoffen gevonden zijn. De deskundigen die in opdracht van de NOS werkten vonden echter veel te veel aluminium in de bodem van de Mariapolder.

Vlakbij Strijenas, waar afgelopen weekend de spruitjesoogst werd stilgelegd is op een diepte van dertig tot vijftig centimeter 54.000 milligram aluminium aangetroffen. Gemiddeld is 10.000 milligram het normale landelijke gemiddelde.

Milieuadviesbureau BK analyseerde alle gevonden giftige stoffen. De uitkomsten bevestigen de uitkomsten van het RIVM-onderzoek, behalve voor aluminium. Het aluminium is niet direct schadelijk, maar wel als het in de voedselketen komt. BK adviseert om meer onderzoek te doen naar de bodem in de Hoeksche Waard.
Lees meer bij NOS: Veel aluminium in bodem bij Moerdijk

Geef een reactie

Laatste reacties (13)