6

Vijftig opleidingen door inspectie op de vingers getikt

Opleidingen scoorden onvoldoende ... Scripties zijn matig of onvoldoende en studenten krijgen genadezesjes

Bijna vijftig opleidingen in het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs zijn sinds 2010 op de vingers getikt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dat meldt Trouw. De NVAO is het orgaan dat namens de overheid de kwaliteit van het hoger onderwijs moet beoordelen.

Hogeschool Windesheim in Zwolle kreeg eind 2011 de volle laag; het afstudeerwerk van studenten journalistiek zou lang niet altijd hbo-waardig zijn. Sindsdien zijn tientallen andere opleidingen door de NVAO op de vingers getikt.

Trouw schrijft:

Het gaat in totaal om 38 opleidingen van door de overheid gefinancierde hogescholen en universiteiten en tien opleidingen die door een particuliere instelling, zoals LOI en Business School Notenboom, worden aangeboden. De scripties zijn er matig of zelfs onvoldoende, er worden genadezesjes gegeven, of studenten weten niet hoe ze onderzoek moeten doen.

Nog geen enkele opleiding heeft definitief de deuren moeten sluiten. Ze kregen één of twee jaar de tijd om orde op zaken stellen. Van de opleidingen zijn elf inmiddels herkeurd, waaronder de journalistiekopleiding van Windesheim, en zijn alsnog goed bevonden.

Volgens NVAO-voorzitter Anne Flierman liggen steeds meer opleidingen onder vuur vanwege een wetswijziging uit 2011. Dankzij de wetswijziging kunnen beoordelingscommissies een herkansing geven aan scholen. Eerder konden opleidingen alleen slagen of zakken. “Als het maar enigszins mogelijk was om een opleiding toch de brug over te helpen dan deed men dat”, aldus Flierman.

Het zijn overigens niet alleen hbo-opleidingen die op hun vingers worden getikt, ook universitaire studies komen lang niet altijd door de test.

Trouw: Berisping vijftig opleidingen omdat ze onvoldoendes scoren

cc-foto: Gastev

Geef een reactie

Laatste reacties (6)