Laatste update 18:19
22

Vindicat belemmert politieonderzoek naar mishandeling, burgemeester woedend

Vindicat, het omstreden studentencorps uit Groningen, heeft geweigerd mee te werken aan een politieonderzoek nadat een van de leden zwaar mishandeld was. De student in kwestie liep daarbij een gebroken arm op. Het incident, dat tot nu toe buiten de media is gebleven, vond in mei vorig jaar plaats.

De politie trachtte de dader op te sporen maar Vindicat weigerde te zeggen om wie het ging. Het bestuur van het studentencorps beriep zich daarbij op de privacy van de betrokkene. Dat zette kwaad bloed bij de burgemeester Den Oudsten, onthult de site Sikkom die met een beroep op de WOB de stukken boven water wist te krijgen:

De burgemeester is vooral heel boos over de afhandeling van het zoveelste incident onder de hoede van het studentencorps. Tussen de regels door spat de woede van de brief af. “Uit het proces-verbaal blijkt dat u niet bereid bent geweest de naam van de verdachte aan de politie beschikbaar te stellen. Mede daarom is het onmogelijk nader onderzoek te doen naar een ernstig geweldincident binnen uw vereniging”, schrijft Den Oudsten. In de brief gaat hij ook in op het incident van 3 december 2017: “Een lid van uw vereniging is toen ernstig mishandeld door twee andere leden en heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie. De mishandeling was dermate ernstig dat het slachtoffer zich onder medische behandeling heeft moeten stellen.” Deze twee incidenten, plus het feit dat Vindicat het politieonderzoek frustreert, is voor de burgemeester reden om de waarschuwing uit te delen.

Den Oudsten legt Vindicat een zogeheten bestuurlijke waarschuwing op. Het betekent dat bij een nieuw incident binnen 12 maanden de club gesloten kan worden.

cc-foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (22)