20

Vindicat-lid vervolgd voor zware mishandeling, mag wel lid blijven van vereniging

Het Openbaar Ministerie zal een lid van studentenvereniging Vindicat vervolgen voor zware mishandeling. Het 24-jarige commissielid van het Groningse Vindicat ging tijdens de ontgroeningsperiode in augustus vorig jaar met opzet op het hoofd van een aspirant-lid staan. Het slachtoffer liep hersenletsel op. De dader werd na het voorval kort geschorst, maar mag gewoon lid blijven van de vereniging.

Al direct na de mishandeling liet RTV Noord weten dat er geen sprake was een ongeluk. De verdachte, die deel uitmaakte van de officiële introductie van het corps, zou op het hoofd van het nieuwe lid zijn gaan staan uit frustratie over een persoonlijke vete tussen beiden. Collega-commissieleden stonden erbij en keken ernaar, niemand greep in. Het slachtoffer deed, net als overigens het bestuur van Vindicat, aangifte.

Nadat het OM alle getuigen had gehoord en de medische gevolgen van de mishandeling had vastgesteld, is in maart van dit jaar de verdachte zelf verhoord. Op basis daarvan is nu besloten de 24-jarige man te vervolgen. Wanneer de rechtszaak plaatsvindt, is nog niet bekend.

In een reactie tegen RTV Noord laat rector van Vindicat Stijn Derksen weten vooralsnog geen reden te zien om de verdachte uit de studentenvereniging te zetten. Hoewel de man tijdens de introductie wel werd geschorst, mocht hij daarna gewoon weer deelnemen. Of hij alsnog geroyeerd wordt, hangt af van het oordeel van de rechter. Pas daarna zal de vereniging zich buigen over eventuele maatregelen.

Vindicat kwam vorig jaar in korte tijd meerdere malen in opspraak. Behalve de mishandeling tijdens de ontgroening, hadden mannelijke verenigingsleden ook een document opgesteld met daarin gestolen privéfoto’s en telefoonnummers van eerstejaars studentes. Daarbij stonden teksten als: ‘Moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken.’ Ook kwam naar buiten dat aspirant-leden een contract moesten tekenen waarin zij verklaarden niets over de ontgroening naar buiten te zullen brengen. Het schenden van dat contract resulteerde in een direct opeisbare boete van 25.000 euro.

Bron: RTV Noord

Geef een reactie

Laatste reacties (20)