Laatste update 22:13
89

Vindicat sloopt en plundert restaurant, niemand opgepakt

In Groningen hebben honderden studenten van het elitaire studentencorps Vindicat een groot sushirestaurant volledig afgetuigd. De stropdashooligans gooiden volgens ooggetuigen met glazen, sloopten gordijnrails, trapten deuren in, stalen flessen drank, scholden het personeel uit en pisten tegen de muren. De politie moest ter plaatse komen om de studenten uit de zaak te laten vertrekken, maar zover bekend is geen enkele van de elitevandalen gearresteerd.

Het Groningse blog Sikkom sprak met ooggetuigen die ook in het restaurant aanwezig waren. Volgens hen werden de medewerkers van de Sushi Mall ‘bespot, omvergeduwd, uitgelachen als ze iets lieten vallen en compleet onder de voet gelopen door de studenten’:

Naarmate de avond vorderde, werd het steeds bizarder. Dingen werden stukgegooid. Op een gegeven moment lag het hele restaurant onder kapot glas. Gordijnroeden werden van de muur getrokken, in een van de wc-deuren was een gat getrapt en in de wc-ruimte stond een student tegen de muur te pissen.

De relschoppers veroorzaakten niet alleen een enorme ravage, maar plunderden ook: ‘De helft liep met meerdere volle flessen wijn naar huis, die zijn volgens mij nooit betaald’. Een student van Vindicat, die bij de plundering aanwezig was, bevestigt de volledig losgeslagen chaos. Volgens hem was deze wanvertoning in ieder geval een verbetering op eenzelfde etentje in 2016:

Het was inderdaad vrij intimiderend en chaotisch, en er is heel veel gedronken. Maar het was beter dan vorig jaar, toen liepen heel veel weg zonder te betalen.

Sushi Mall, het restaurant waar Vindicat heeft huisgehouden, heeft het incident bevestigd. Volgens hen was het een horror was voor de werknemers en heeft het bedrijf veel schade geleden. ‘We zijn een halve dag dicht geweest om alles op te ruimen. Dat kost ons geld. Daarnaast moesten we heel veel dingen vervangen, servies, glazen, versiersels aan de muur, deuren, gordijnrails en meer van dat.”

Een tweede getuige beschrijft hoe de verwende studenten wegkwamen met hun agressieve vandalisme:

Ze bestormden het podium, duwden serveerders met volle dienbladen omver, alles werd stukgemaakt en ze weigerden om te vertrekken. De politie moest er zelfs bij komen om op de studenten in te praten. Uiteindelijk zijn ze onder de nodige druk en dwang door medewerkers uit het restaurant gewerkt.

Een woordvoerder van de Groningse politie heeft laten weten dat ze inderdaad langs moesten komen omdat er dusdanig veel overlast was: ‘Rond 22:15 kregen we van buren meldingen dat er een grote groep was die voor overlast zorgde. We zijn toen naar het restaurant gegaan en hebben de groep toegesproken, waarop ze beterschap beloofden. Daarna zijn we vertrokken.’

Kennelijk is het in Groningen geen enkel probleem om restaurants te plunderen, muren onder te pissen en met honderden tegelijk een onderneming te vernielen, zo lang je maar een jasje en een dasje draagt en met een bekakte ‘r’ beterschap belooft. Het is maar zeer de vraag of de hooligans ook alleen maar ‘toegesproken’ waren als het ging om honderden voetbalsupporters of jongeren met een migratie-achtergrond. De ooggetuige reageerde dan ook woedend: ‘Er zijn altijd een paar goedgebekte Vindicaters die alles goedpraten als de politie komt, ook nu weer. Ik krijg het idee dat die gasten denken dat ze met alles weg kunnen komen.’

Het studentencorps kwam vorige week nog in het nieuws omdat ze hun subvereniging Aegir schorsten wegens seksistische publicaties. Het bestuur van de vereniging bracht toen nog een verklaring naar buiten waarin met trots werd gesproken over ‘recentelijk herijkte normen en waarden’ waar het afgelopen jaar hard aan was gewerkt.

De ‘herijking’ van die normen en waarden gebeurde nadat in 2016 een Groningse eerstejaarsstudent met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis behandelde omdat een commissielid van de vereniging tijdens een ontgroening opzettelijk op zijn hoofd was gaan staan wegens een persoonlijke vete. In ditzelfde jaar kwam de vereniging, vol kansrijke wereldleiders van morgen, in het nieuws vanwege het verspreiden van een ‘bangalijst’ van eerstejaars studentes met hun telefoonnummers, adressen en een uitgebreide beschrijving van hun seksuele kwaliteiten. ‘moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken’ aldus de leden van Vindicat.

Het studentencorps kreeg twee maanden geleden nog ‘een laatste waarschuwing‘, en alleen onder ‘zeer strenge voorwaarden’ toch nog accreditatie en financiering voor dit jaar.

Bron: Sikkom

Update 22.10

De recent afgezwaaide rector Stijn Derksen heeft inmiddels contact gehad met het restaurant in kwestie. Volgens hem zei de manager van het restaurant dat de verhalen ‘overdreven’ zouden zijn. ‘Misschien zijn er aan het eind van de avond mensen dronken geweest en hebben die zich slecht gedragen. Dat zou kunnen. Maar deze berichten lijken dik aangezet’ aldus Derksen.

Bron: Dagblad van het Noorden

 

Geef een reactie

Laatste reacties (89)