8

Vingerafdrukcontrole via paspoort blijkt wassen neus

Sinds 2009 moeten Nederlanders die een paspoort aanvragen hun vingerafdruk afstaan die in het reisdocument wordt opgeslagen. De maatregel werd doorgevoerd vanwege de aanslagen in september 2001. De vingerafdruk zou moeten voorkomen dat mensen reizen op een paspoort van een ander persoon waar ze op lijken. De NOS heeft achterhaald dat deze beveiligingsoperatie, die tientallen miljoenen euro’s kostte, in de praktijk helemaal niets voorstelt. Niemand controleert de vingerafdruk. Sterker nog, een deel van de instanties is helemaal niet in staat de afdruk te checken:

Bij de marechaussee op Schiphol is de apparatuur nog niet eens geschikt om vingerafdrukken te controleren. Al bij de invoering in 2009 werd duidelijk dat de marechaussee bij grenscontroles de vingerafdrukken van inreizende passagiers op dat moment niet kon controleren. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde bij de invoering aan dat “binnen afzienbare tijd deze apparatuur wel beschikbaar is”. De marechaussee laat desgevraagd weten dat de apparatuur inmiddels aanwezig is, maar “niet is gecertificeerd” om de chip op het paspoort te ontsleutelen. Met andere woorden: de beveiliging van de apparatuur is nog niet goedgekeurd. Ook in het buitenland kan niemand de Nederlandse vingerafdrukken uitlezen. Nederland heeft de sleutel die daarvoor nodig is nog met geen een enkel ander land gedeeld, erkent het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De maatregel werd op last van de EU doorgevoerd na aandringen van de VS. Saillant detail: de VS heeft de vingerafdrukcontrole zelf niet ingevoerd. Andere landen kunnen de Nederlandse vingerafdrukken niet lezen. En andersom ook niet.

cc-foto: Department of Agriculture, Bob Nichols 

Geef een reactie

Laatste reacties (8)