26

Virgin Atlantic baas Richard Branson blijkt greenwasher

Steenrijke Richard Branson maakt beloftes als groene wereldverbeteraar niet waar

Het leek zo mooi, de steenrijke baas van vliegtuigmaatschappij Virgin, Richard Branson, deed in 2006 een belofte aan de wereld: na een privé-ontmoeting met oud vice-president Al Gore, zou hij drie miljard van zijn geld steken in het ontwikkelen van milieuvriendelijke brandstoffen. Zijn bedrijf mocht dan slecht zijn voor het milieu, met zijn geld zou hij dat goedmaken. De hele wereld had het erover.

Maar bijna acht jaar na zijn belofte, blijkt er weinig van zijn terechtgekomen. Het bedrag dat hij in groene brandstoffen heeft geïnvesteerd is maar een fractie van wat hij beloofde: nog geen 300 miljoen.

Dat schrijft de beroemde schrijfster en klimaatactivist Naomi Klein in haar nieuwe boek ‘This Changes Everything, Capitalsim vs The Climate’.

Zo investeerde Branson 25 miljoen dollar in een prijs voor het bedenken van een techniek die CO2 uit de lucht kon halen en richte hij de organisatie Carbon War Room op om zakelijke oplossingen te vinden op het probleem van klimaatverandering.
Ook stak hij geld in het ontwikkelen van bio ethanol gemaakt van mais, een techniek die inmiddels helemaal heeft afgedaan als milieubewust alternatief omdat het voedsel vereist om het te maken.

Later deed Virgin nog kleine investeringen in brandstof gemaakt van algen en eucalyptus bomen, maar de overige investeringen waren vooral erg klein en gingen naar vage groene projecten.

De sceptici lijken dus gelijk te krijgen, blijkt uit Klein’s boek. Zij geloofden niet in de mooie praatjes van de miljardair die opeens voor ‘groen’ ging. Uiteindelijk heeft hij het allemaal voor de bühne gedaan.

In haar nieuwe boek haalt Klein, die beroemd werd met het boek ‘The Shockdoctrine, De opkomst van rampenkapitalisme’ en ‘No Logo’ over de globalisering, meer voorbeelden aan van zogenaamde groene miljardairs. Daarmee wil ze laten zien dat we er niet op moeten vertrouwen dat de problemen voor klimaatverandering kunnen worden opgelost door het bedrijfsleven.

De Britse ondernemer heeft erkend dat hij minder aan groene projecten heeft uitgegeven dan beloofd. Dat wijt hij onder andere aan het feit dat die investeringen geen winst hebben opgeleverd.

CC foto: BK

Geef een reactie

Laatste reacties (26)