20

Vissen in diepzee stikken in plastic

Plasticsoep in Stille Oceaan bedreigt oceaanleven

Onderzoekers hebben in de Stille Oceaan plastic gevonden in de buiken van vissen die leven op een diepte van 200 tot 1.000 meter. Geschat wordt dat 9 procent van de grotere vissen in deze oceaan plastic deeltjes in hun maag hebben. Volgens Scripps Instituut voor Oceanografie van de Universiteit van Californië in San Diego gaat het om zo’n 12- tot 24 duizend ton plastic wat de vissen jaarlijks binnen krijgen.

In de meeste gevallen ging het om lantaarnvissen. Deze zogeheten mesopelagische vissen spelen een belangrijke rol in de voedselketen. De onderzoekers vinden het een zorgelijke ontdekking dat de plastic vervuiling inmiddels is doorgedrongen tot grote diepte in de Stille Oceaan. De 9 procent is volgens hen nog een onderschatting. “Veel vissen scheiden of braken plastic deeltjes uit, of sterven er zelfs aan”, zeggen ze.

De onderzoekers deden drie weken lang onderzoek vanaf een onderzoeksschip dat dwars door het noordelijke deel van de subtropische wervelstroom van de Stille Oceaan voer. Ze namen watermonsters af, visten stukjes plastic uit het water op verschillende diepten en analyseerden de maaginhoud van vissen. De plastic deeltjes die werden gevonden zijn volgens hoofdauteurs Rebecca Asch en Peter Davidson niet groter dan een afgebroken nagel.

Het rondzwervende plastic is een grote bedreiging voor het oceaanleven. Het plastic lost niet op, maar verdeelt zich in steeds kleinere deeltjes waardoor het gemakkelijk opgeslokt kan worden door vissen die er vervolgens ziek van worden.

cc-foto: Benson Kua

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (20)