16

Visserijbedrijf vist illegaal ‘op bestelling’

Zembla: praktijken visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas desastreus voor visstand

Aan boord van de supertrawlers van het bedrijf Parlevliet & Van der Plas uit het Zuid-Hollandse Valkenburg wordt “op bestelling” gevist. Dat houdt in dat vis waarvan niet bij voorbaat zeker is dat die wordt verkocht, overboord wordt gezet. Per reis gaat er zo’n anderhalf miljoen kilo kwalitatief goede vis terug de zee in. Deze vis is dood.


Al eerder kwam Parlevliet & Van der Plas negatief in het nieuws. Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur toonde hoe aan boord van de supertrawler Jan Maria met een dubbele boekhouding werd gewerkt. Zembla sprak met een werknemer van Parlevliet & Van der Plas. Hij zegt: “De verkoopafdeling bepaalt waarop wordt gevist. Als de gevangen vis niet de lengte en het gewicht heeft zoals is afgesproken, dan gaat de vis overboord”. Daarbij worden meerdere regels overtreden. Oud-visserij-inspecteur Koster pleit in het programma voor permanente aanwezigheid van controleurs op dit soort supertrawlers.

Een tweede schip van Parlevliet & Van der Plas, de Margiris, werd vorig jaar geweerd uit de Australische wateren. In Zembla blijkt dat de toenmalige ministers Verhagen en Rosenthal op verzoek van het bedrijf druk hebben uitgeoefend op Australië. Overigens zonder succes.

Eurocommissaris Damanaki van Visserij zegt in Zembla dat ze geen subsidie meer wil geven aan de bouw van dit soort grote vissersschepen, omdat ze te schadelijk zijn voor de visstand. Parlevliet & Van der Plas ontving de laatste jaren bijna 18 miljoen euro aan subsidiegeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)