11

Viva la VIVA: excuses maken doe je zo

Vrouwenblad VIVA publiceert racistische uitglijder, maar lost het keurig op

Domme stereotypes en vooroordelen, stiekem sluipen ze best vaak onze gesprekken, hoofden en media in. Zo publiceerde damesblad VIVA vandaag een lijstje met ’10 redenen om een donkere man te daten’ dat van vooroordelen aan elkaar hing. Op Twitter werd geschokt gereageerd en het lijstje werd door VIVA offline gehaald, met oprechte excuses. Hoewel het artikel grossiert in achterhaalde stereotyperingen, getuigt de vlotte reactie en diepe kniebuiging van de hoofdredactie van het feit dat onze houding ten opzichte van racistische uitingen wel degelijk aan het veranderen is.

Of zoals scenarioschrijver Willem Bosch het stelde op Twitter:

Twee jaar geleden had niemand zo’n artikel in de Viva erg gevonden. Niemand.

Het artikel, als het die naam al mag dragen, stelde buiten de ongelukkige opsomming weinig voor:

De reacties en vragen die de publicatie opriep waren eigenlijk veel interessanter. Zo twitterde NRC Next-journalist Peter van der Ploeg:

Zijn alle VIVA-lezeressen blank? “Elke keer als jullie samen naakt in bed liggen, besef je hoe mooi jullie huidskleuren bij elkaar afsteken

En caberatier Riza Tisserand merkte droogjes op: 

Onthoud: je hebt nog nooit zoveel blanke mannen verontwaardigd gezien over racisme als toen VIVA vrouwen opriep om zwarte mannen te daten.

Maar het is de keurige reactie van VIVA zelf, zonder mitsen, maren of de gebruikelijke beschuldigingen van ‘overgevoeligheid’ die boekdelen spreekt:

Cc-foto: VIVA

Geef een reactie

Laatste reacties (11)