Laatste update 11:09
14

VK woedend op VS om lekken gevoelige informatie over Manchester

De politie van Manchester heeft twee nieuwe verdachten opgepakt die ervan verdacht worden iets te maken te hebben met de aanslag in Manchester. Het totaal aantal verdachten komt daarmee op acht. Eerder werd ook een vrouw gearresteerd, maar zij is inmiddels weer vrijgelaten. De Britse autoriteiten vermoeden dat de dader deel uitmaakt van een groter netwerk.

“Vanavond hebben we huiszoekingen gedaan op een adres in Nuneaton, Warwickshire en een man gearresteerd. De huiszoekingen hielden verband met de vreselijke aanslag van maandag in de Manchester Arena, maar het onderzoek evolueert erg snel en we behouden op dit ogenblik een open geest”, aldus de politie van Manchester.

Onder de aangehouden verdachten zijn ook de broer en de vader van de vermoedelijke dader, Salman Abedi. Zij werden in de Libische hoofdstad Tripoli gearresteerd. “Na de arrestatie van Hachem, de broer van Salman Abedi, in het ouderlijk huis in Tripoli, werd ook zijn vader Ramadan Abedi thuis gearresteerd”, aldus een woordvoerder van de Libische veiligheidsdiensten aan het Franse persagentschap AFP. De broer zou hebben verklaard net als Salman Abedi lid te zijn van IS. Ook zou hij hebben verklaard in de voorbereiding van de aanslag in het Verenigd Koninkrijk te hebben verbleven.

Theresa May woedend over uitlekken informatie naar VS
Gevoelige informatie over het onderzoek naar de dader(s) van de aanslag in Manchester vindt zijn weg via Amerikaanse media naar buiten. Zo werd de naam van de verdachte zelfmoordterrorist bekend via Amerikaanse bronnen. Ook publiceerde The New York Times woensdag forensische foto’s van de gebruikte bom. De Britse regering is dan ook woedend over het uitlekken van informatie uit het onderzoek. Volgens de BBC heeft de regering besloten geen informatie meer door te spelen aan de VS.

“Wij waarderen de belangrijke relaties met onze vertrouwde inlichtingen-, handhavings- en veiligheidspartners in de wereld zeer. Wanneer dat vertrouwen geschonden wordt, ondermijnt dit deze relaties en ondermijnt dit onze onderzoeken”, aldus het bureau van de nationale terreurbestrijdingsdienst van de Britse politie.

Bij de bomexplosie aan het einde van het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena kwamen 22 mensen om het leven, onder hen veel jongeren.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)