9

Vlaams Belang sjoemelt met partijgeld

Persoonlijke vriend van Filip Dewinter kreeg grote opdrachten van partij

De Belgische partij Vlaams Belang van Filip Dewinter is weer eens in opspraak geraakt: er zou gesjoemeld zijn met partijgeld. Het reclamebureau van Dewinters persoonlijke vriend Eric Deleu zou zijn bevoordeeld bij aanbestedingen voor partijdrukwerk.

Door redactie Joop

De man die dit aan het rollen bracht is Frank Vanhecke. Hij stuurde op 10 december een brief aan partijvoorzitter Bruno Valkeniers over onder meer gesjoemel met offertes.

De nieuwssite Apache publiceerde gisteren alvast bijkomende details over de manier waarop Deleu geld van de partij achterover zou hebben geslagen, zo meldt De Standaard. Daarbij zou sprake zijn van nepoffertes, overdreven commissielonen en overfacturatie. “Meteen komt ook Dewinter in moeilijkheden”, aldus de krant “Hij liep namelijk het vuur uit de sloffen om Deleu ter wille te zijn. Die schermde altijd met het argument dat hij zowat de enige reclameprofessional was die voor Vlaams Belang wilde werken.”

Vanhecke beloofde begin februari om het hele dossier op de agenda van de partijraad te brengen. Dat deed hij ook, maar over het concrete verloop van de vergadering van zondag blijft het gissen. Valkeniers vroeg uitdrukkelijk om over deze ‘interne zaak’ niet te communiceren.

Omdat Marie-Rose Morel het gesjoemel drie jaar geleden ontdekte, zou ze door Dewinter uit de partij zijn gewerkt.  

Deze malversaties kunnen het toch al tanende vertrouwen in de in het verleden van rechts-extremistische standpunten betichte partij verder doen afbrokkelen. Voorzitter Valkeniers probeert  het nieuws intussen te sussen:

Ik heb inderdaad in december een brief van Frank Vanhecke gekregen, na de Partijraad van november waar hij zijn ontslag uit het Partijbestuur had gegeven. Die brief, met veel verschillende gegevens, was strikt vertrouwelijk en dat blijft ook vandaag zo voor mij. Ik wil enkel zeggen dat [Apache] er serieus naast zit op de meest essentiële punten. Er bestaat overigens al vele jaren een strikte offerteprocedure waar we ons aan houden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (9)