19

Vlaams-nationalisten zegevieren in België

N-VA wint in Vlaanderen, socialisten in Wallonië

De Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever heeft de parlementsverkiezingen in België gewonnen, met bijna 30% van de stemmen in Vlaanderen.


Ruim 7,7 miljoen Belgen moesten hun stem uitbrengen. De verkiezingen waren nodig na de val van het kabinet Leterme, eind april. Er stond meer op het spel dan de 150 zetels van het parlement en de 40 zetels voor de Senaat, want ook zal duidelijk worden of België verder zal worden opgedeeld in een Vlaams en een Waals gedeelte. Grote winst werd al bij voorbaat verwacht voor de N-VA, die daar expliciet voor pleit. 

Update 17:15 De stembussen zijn om 15:00 uur dichtgegaan, de resultaten stromen inmiddels steeds sneller binnen, zo meldt de Vlaamse krant De Standaard. “Overal haalt N-VA spectaculaire scores. SP.A houdt voorlopig stand en ook CD&V kan de verliezen beperken. Open VLD betaalt de prijs voor de val van de regering en tekent forse verliezen op.”

Update 21:15 Voor een dolenthousiaste aanhang eiste De Wever de overwinning op, eerder deze avond. Hij zei verder dat 70% van de Vlamingen niet op de N-VA heeft gestemd. Dat betekent volgens De Wever dat er ook bruggen gebouwd moeten worden. Aan Franstalige kant won de socialistische PS. De partij van Elio Di Rupo haalt circa 32%. Daarmee zijn de socialisten in Wallonië en Brussel veruit de grootste partij en wordt Di Rupo vermoedelijk de nieuwe Belgische premier.

Update 8:00 Video met de reacties van de winnaars De Wever en Di Rupo toegevoegd.

De NOS houdt een liveblog bij over de Belgische verkiezingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)