12

Vlaams productiehuis herhaalt nazi-praktijken

Programma "Geubels en de idioten" wil absurde experimenten op de buis brengen

De redactie van het televisieprogramma “Geubels en de idioten” op de Vlaamse zender VIER, zoekt mensen van Russische en Afrikaanse komaf voor een twijfelachtige reeks experimenten. Zo wil het programma bijvoorbeeld testen of mensen uit Rusland beter tegen kou kunnen dan mensen uit Afrika. De geplande experimenten zijn niet nieuw, ze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ook uitgevoerd door de nazi’s.

Op de website van De Wereld Morgen doet Tasniem F. haar verhaal. Zij is namelijk een van degenen die door productiebedrijf Woestijnvis is uitgenodigd om, tegen een schamele fooi, als proefkonijn te dienen. Ze kon er niet om lachen. 

In de brief die Tasniem ontving staat het volgende te lezen:

Beste Tasniem,

Wij zijn op zoek naar mensen van Afrikaanse of Oost-Europese/Russische afkomst, die willen deelnemen aan een filmpje/experiment voor het tv-programma Geubels en de idioten. 

In ons programma willen we testen of mensen van Afrika genetisch beter tegen de koude kunnen dan mensen die genetisch gewoon zijn aan koude temperaturen zoals mensen van Rusland (of Oost-Europese landen). We willen het testen door te checken hoe lang mensen van Afrika en Rusland in een koude ruimte kunnen blijven (deze keer geen vrachtwagen, maar een koelcel), de temperatuur zal er -24 graden zijn (zeer simpel, je moet niets doen, gewoon een koude ruimte binnengaan voor een tijd, je beslist zelf wanneer je de ruimte verlaat). Om te verzekeren dat alles correct verloopt, zal er medische assistentie aanwezig zijn.
Dit alles wordt gefilmd en gebruikt in ons televisieprogramma.

Daarop antwoordde Tasniem:

Hallo Tina van Woestijnvis,

Zulke identieke experimenten werden reeds in WO II door de nazi’s uitgevoerd. Toen werd al bewezen dat koude geen raciaal onderscheid maakt en we allemaal even snel doodvriezen. Het lijkt me daarom overbodig dat ik anno 2015 vrijwillig zou gaan deelnemen aan een experiment dat met een beetje gezond verstand verticaal de prullenbak in geklasseerd zou dienen te worden.

Sommigen voelen zich niet geroepen de geschiedenis te herhalen… hoe entertainend polarisatie ook zou kunnen lijken. Toch bedankt om aan mij te denken, mocht u nog verdere info willen aangaande soortgelijke nazi experimenten, dan verwijs ik u door naar onder andere http://motherboard.vice.com/

Onder leiding van Eduard Wirths en Josef Mengele werden de meest belachelijke experimenten uitgevoerd: het effect van kou werd getest door honderden mensen in ijswater te leggen en te kijken wat het moment van overlijden was. Voornamelijk Russische gevangenen werden hiervoor gebruikt omdat de Duitsers bang waren dat ze genetisch resistent waren voor kou.

Bonne chance
T.F

De redactie van Joop.nl belde met productiehuis Woestijnvis voor aanvullende informatie. Helaas was het nét 17.00 uur geweest en bleek er niemand meer aanwezig om duidelijkheid te scheppen.

Dit bericht wordt later aangevuld.

De Wereld Morgen: Geubels en de idioten plant racistisch experiment
Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (12)