Laatste update 13:41
18

Vlaamse boeren eisen statiegeldsysteem: ‘Haal zwerfvuil uit voedselketen’

Vlaamse boeren van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hebben aan de volgende Vlaamse regering gevraagd om zo snel mogelijk statiegeld in te voeren, vooral voor blikjes. Zwerfvuil komt bij veel boeren tussen de gewassen terecht of wordt door dieren opgegeten, waardoor jaarlijks duizenden dieren zware interne verwondingen oplopen. Zwerfvuil kost Vlaamse veehouders naar schatting 4,5 tot 6,8 miljoen euro per jaar. VRT Nieuws schrijft:

Boeren controleren hun velden voor ze gaan maaien, maar dat is een tijdrovend werk. Zwerfvuil dat wordt gemaaid kan tussen gewassen en groenten komen en op die manier ook in de voedselketen. Als er bij het werk een blik wordt gemaaid, belanden scherpe stukjes blik in het veevoer. Studies schatten dat op die manier duizenden koeien per jaar pijnlijke en zelfs dodelijke verwondingen ondergaan.

Net als in Nederland – waar alleen op sommige glazen en plastic flesjes statiegeld zit – wordt er door Vlaamse producenten en supermarkten hevig gelobbyd tegen de invoering van (een ingrijpender) statiegeldsysteem. Een voorstel om statiegeld in te voeren op blikjes werd in 2018 nog afgevoerd na protest van N-VA. ABS en Recycling Netwerk Benelux schatten dat het heffen van statiegeld de aanwezigheid van blikjes in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent zou verminderen.

Cc-foto: Vuil Vlaanderen

Geef een reactie

Laatste reacties (18)