64

Vlaamse zender VTM maakt racistische ‘grap’ over Japanse scheidsrechter

Voetbal en media? Welkom in de 19e eeuw

Sportredacties en racisme, het blijft een hardnekkig terugkerend probleem. Ging eerder al de Vlaamse krant De Morgen tot twee keer toe fors de fout in met een ‘grap’ over Obama in een sportbijlage en daarna nog eens met een ‘analyse’ van zogenaamd Afrikaanse persoonlijkheidskenmerken, nu is het de commerciële tv-zender VTM waar de beschaving nog niet in alle hoekjes blijkt doorgedrongen.

VTM heeft een speciale twitter-account Stadion Brasil in het leven geroepen voor het WK in Brazilië. Vrijdagochtend werd via die account een fotomontage verspreid met een commentaar op de Japanse scheidsrechter Yuichi Nishimura die de openingswedstrijd Brazilië-Kroatië floot. Die deelde na een incident een strafschop uit aan Brazilië. Die beslissing leidde op het Nederlandstalige deel van Twitter al meteen tot een hausse aan racistische tweets.

Vrijdagochtend besloot VTM’s Stadion Brasil daar in mee te gaan. Een fotomontage van een zwart vlak toonde twee smalle gleuven waarop een deel van het wedstrijdveld te zien was. De tweet luidde: “Het valt ook niet mee voor een Japanse scheids..”

Joop belde VTM om commentaar. De persvoorlichter van dienst had de tweet nog niet gezien maar sloeg meteen de kreet ‘Oei!’ uit toen duidelijk werd wat er aan de hand is. “We gaan de kwestie hier eerst even bespreken en bellen u terug.” De tweet was binnen enkele minuten verdwenen. Op de uitleg wachten we nog.

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (64)