Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vlinders gemuteerd na Fukushima ramp

  •  
14-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
vlinders300.jpg
Aantal mutaties stijgt nog steeds... Vlinders krijgen door blootstelling aan radioactiviteit kleinere vleugels en misvormde ogen
In Japan zijn mutaties ontdekt bij vlinders die als larf blootgesteld zijn aan de vrijgekomen radioactiviteit bij de Fukushima-kernramp. Japanse onderzoekers hebben dat vastgesteld en hun resultaten gepubliceerd in Scientific Reports.
De onderzoekers ontdekten dat ongeveer 12 procent van de kleine blauwe vlinders van de Lycaenidae, een familie van dagvlinders, die als larven blootgesteld werden aan radioactiviteit na de ramp afwijkingen ontwikkelde. Zo kregen ze kleinere vleugels en misvormde ogen. Bij vlinders van de volgende generatie stijgt het aantal. Zo was 18 procent van de eerstvolgende generatie gemuteerd.
Ook wanneer een gezonde vlinder met een gemuteerde vlinder paarde, groeide de afwijking. Zo nam bij de derde generatie de verhouding toe tot 34 procent. Zes maanden na de ramp bedroeg de afwijkingsgraad zelfs 52 procent.
Volgens Joji Otaki, professor aan de Ryukyu-universiteit van Okinawa, zijn de veranderingen bij de vlinders teweeg gebracht door de stralingen die uit de centrale vrijkwamen in maart 2011. Deze zouden de genen van de vlinders hebben beschadigd. De professor meent echter dat het effect alleen op vlinders slaat en op geen enkel ander diersoort of de mens.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.