Laatste update 11:13
7

Vluchteling Behrouz Boochani wint prestigieuze literatuurprijs vanuit zijn gevangenis op Manus

De Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani zit al sinds 2013 gevangen op Manus, een eiland dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort en waar Australië veel van haar vluchtelingen naartoe deporteert. De omstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk. Mensen worden als beesten bij elkaar gedreven en behandeld. Over zijn leven in het detentiekamp schreef Boochani het book ‘No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison’, waarvoor hij zojuist de prestigieuze Australische literatuurprijs de ‘Victorian Premier’s Literary Award 2019‘ won.

Boochani, die in Teheran afstudeerde aan de Tarbiat Moallem University en Tarbiat Modares University en een master heeft in politicologie, politieke geografie en geopolitiek, schreef het boek op zijn telefoon, in Farsi. Het werd naar het Engels vertaald door Omid Tofighian.

Volgens de jury schreef Boochani een ‘verbluffend kunstwerk en een kritische beschouwing die zich niet eenvoudig laat omschrijven…’, ‘een literaire triomf, verwoestend en transcendent’. Het boek gaat in op ‘Manus Prison Theory’, een controlemechanisme (voortbouwend op het feministische concept van kyriarchy) waarin mensen worden onderworpen aan strenge regels, hoge muren en vrijheidsberoving, met als doel hen koest te houden. Boochani beschrijft op poëtische wijze wat eindeloze rijen, voedselgebrek, communicatierestricties, kapotte stroomgeneratoren en rampzalige sanitaire voorzieningen met mensen doen en geeft hen op geheel eigen wijze een gezicht.

Afbeelding: screenshot YouTube Behind The Wire

Geef een reactie

Laatste reacties (7)