Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vluchtelingen Christmaseiland 'rellen' niet maar komen in opstand

  •  
09-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
xmasisland.jpg
Aanleiding dood van medebewoner...Australische autoriteiten spreken van 'verstoring' 
Op het Australische Christmaseiland zijn vluchtelingen maandagochtend in opstand gekomen. De aanleiding was het overlijden van een bewoner die uit het detentiecentrum vertrokken was en later op een klif gevonden werd.
De vluchtelingen die in een detentiecentrum op Christmaseiland vastzitten zouden de kantine afgebrand hebben en muren en hekken omver geslagen hebben. Een geïnterviewde vertelt op de Australische radio dat bewakers gevlucht zouden zijn. 
Vele media melden dat er ‘rellen’ zijn uitgebroken maar inmiddels heeft de Australische regering gereageerd en de opstand als een ‘verstoring’ gecategoriseerd. Volgens de autoriteiten is er wel schade maar zijn er verder geen gewonden geraakt. 
De aanleiding was het overlijden van een Iraans-Koerdische medebewoner, Fazel Chegeni. Zijn lichaam werd zondag gevonden nadat hij vrijdag uit het centrum vertrokken was. Een van de andere vluchtelingen zegt dat er woede is onder de bewoners vanwege een ‘onvoorziene dood en het geweld dat er dag in dag uit is’. 
Chegeni – die mentale problemen had –  zou gezegd hebben het opgesloten in een detentiecentrum ‘zat te zijn’ en ‘gewoon naar buiten te willen’. De Australische autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het overlijden van de man. 
Op Christmaseiland, dat in de buurt van Java ligt, zitten vluchtelingen samen met mensen met een verlopen visum in een detentiecentrum. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.