146

Vluchtelingen welkom! Zolang het maar christenen zijn

Politici: geloof moet bepalen of je geholpen wordt

De burgemeester van het Franse stadje Roanne deed een schokkende uitspraak: wanneer Frankrijk straks 24.000 vluchtelingen in huis neemt, kan een aantal daarvan best terecht in Roanne. Op voorwaarde tenminste dat ze christen zijn.


Voor zaterdag staat een breed overleg gepland tussen de burgemeesters van Frankrijk. Onderwerp is hoe en waar het grote aantal vluchtelingen dat door de EU is toegewezen straks gehuisvest zal worden. Frankrijk heeft toegezegd de komende jaren 24.000 vluchtelingen op te nemen. Burgemeester Yves Nicolin van Roanne, een gemeente in het departement Loire, nam vast een voorschot op dit overleg door te zeggen dat vluchtelingen meer dan welkom zijn in zijn gemeente. ‘Maar,’ voegde hij eraan toe, ‘het moeten dan wel christenen zijn.’

Nicolin beargumenteerde zijn standpunt maandag door te stellen dat moslimvluchtelingen uit Syrië of Irak zomaar eens ‘vermomde terroristen’ kunnen zijn. De ronduit islamofobe uitspraak van de burgemeester zorgde voor nogal wat ophef in Frankrijk, het land met Europa’s grootste moslimbevolking. Daarom kwam de burgemeester dinsdag op het Franse radiostation France Bleu nog eens uitleggen wat hij nou eigenlijk bedoelde: ‘Ik zei simpelweg dat we de ware bedoelingen van migranten moeten bepalen. Het is mijn taak om mijn burgers te beschermen.’

De burgemeester herhaalde dat wanneer Frankrijk inderdaad een groot aantal vluchtelingen opneemt, hij meer dan bereid is een deel hiervan op te vangen. ‘Maar wel op voorwaarde dat het christenen zijn, want het zijn de christenen die door ISIS worden vervolgd.’

Nicolin wordt daarbij niet gehinderd door enige kennis over dat het merendeel van de slachtoffers van ISIS moslims betreft. Nadat een journalist hem hiernaar vroeg, liet de burgemeester weten dat het bij moslims langer duurt om vast te stellen of ze überhaupt wel vervolgd worden of wat hun ware reden voor vertrek is.

Door de uitspraken kwam de Franse burgemeester in de pers weliswaar onder vuur te liggen, maar een recente poll wijst uit dat maar liefst 56 procent van de Fransen daadwerkelijk gelooft dat  terreurbewegingen als ISIS het land proberen binnen te komen, vermomd als vluchtelingen.

Eenzelfde bereidheid om moslimvluchtelingen te laten creperen, vinden we aan de andere kant van de wereld. Premier Tony Abbott van Australië, het land dat elk bootje met vluchtelingen zonder wroeging terug de oceaan op duwt, heeft daar in een persconferentie laten weten toch een bijdrage te zullen leveren aan de opvang. Het land zal de komende jaren 18.000 Syrische en Irakese vluchtelingen verwelkomen, maar volgens Abbott zal hierbij de focus liggen op ‘vervolgde minderheden’, oftewel: christenen, yezidi en druzen.

Eerder al gaf de Slowaakse overheid te kennen slechts tweehonderd vluchtelingen te willen opnemen, die dan ook nog eens geen moslim mochten zijn ‘omdat Hongarije geen moskeeën heeft’. In Nederland is inmiddels ook niet meer elke bestuurder van mening dat alle vluchtelingen evenveel recht op veiligheid hebben. De VVD Amsterdam heeft bij monde van raadslid Dilan Yesilgoz in de gemeenteraad laten weten wel politieke vluchtelingen op te willen nemen, maar dat vooraf in het land van herkomst getoetst moet worden wie die vluchtelingen dan precies zijn. Zo kunnen Christenen, homo’s en weeskinderen een gerichte uitnodiging krijgen.

Overigens stelt de Bijbel hele andere eisen aan opvang.

cc-beeld: Flickr

Geef een reactie

Laatste reacties (146)