61

‘Vluchtelingen zijn mensen zoals jij en ik’

Kijken: Winston en Renate Gerschtanowitz over hun zware reis naar Jordanië

Winston en Renate Gerschtanowitz verlieten hun Blaricumse huis voor de harde werkelijkheid in het Midden-Oosten. In Jordanië zagen ze met eigen ogen hoe heftig de situatie in de vluchtelingenkampen op dit moment is. Aan tafel bij Humberto Tan in RTL Late Night vertellen ze erover.


Renate: 

Kijk, iedereen heeft het heel erg over de vluchtelingen en de vluchtelingenproblematiek, maar als je daar staat zie je voornamelijk gewoon hele bezorgde ouders. En kleine kindjes die veel te veel gezien hebben in hun jonge leventje, veel te veel mee hebben gemaakt. En dan denk je echt, ja jongens, we hebben het wel over “vluchtelingen”, maar dit zijn gewoon mensen zoals jij en ik die midden in de nacht hun hele zooitje hebben moeten oppakken. Kinderen hebben geen idee wat er gebeurt in hun leven, hun hele leven is op zijn kop gezet […] en hebben geen idee wat er de komende jaren met hun leven gaat gebeuren. Ze zitten daar letterlijk te wachten tot ze weer terug naar huis kunnen. 

Winston:

Wat mij het meest verwonderde was het feit dat die generatie eigenlijk al zo beseft dat het probleem nu in Syrië niet opgelost gaat worden. Nu niet, volgende maand niet en voorlopig niet. En dat als je ze spreekt en ze praten over de vreselijke dingen die ze hebben meegemaakt, hoe ze hebben moeten vertrekken van de ene op de andere minuut, dat ze nu eigenlijk alleen maar hopen dat hun kinderen in ieder geval toekomst hebben. Dus die hele generatie die daar met kinderen is, die heeft het al niet meer over zichzelf. 

Tot nu toe hebben ruim 600.000 Syriërs onderkomen gezocht in vluchtelingenkampen, dorpen en steden in Jordanië. In het Zaatari vluchtelingenkamp alleen al verblijven verblijven bijna 300.000 vluchtelingen, wat het kamp qua omvang de vierde stad van Jordanië maakt. Syrische vluchtelingen mogen het kamp pas verlaten als een Jordaniër garant voor ze staat. Daardoor kunnen ze moeilijk voor inkomen zorgen, wat hen volledig afhankelijk maakt van de schaarse humanitaire hulp die in het kamp geboden wordt. 

Geef een reactie

Laatste reacties (61)