19

Vluchtelingenkamp ‘Jungle van Calais’ wordt maandag ontruimd

In de ‘Jungle van Calais’ zoals het vluchtelingenkamp rondom Calais genoemd wordt, zitten duizenden vluchtelingen vast. Op weg naar Engeland strandden ze daar. Al maanden wordt door Frankrijk gesproken over de ontruiming van het kamp, maar tot op heden zonder actie. Daar lijkt nu verandering in te komen: a.s. maandag wordt de ‘Jungle van Calais’ ontmanteld. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekend gemaakt. Voor de ontruiming is een week uitgetrokken.

De ontruiming houdt ook in dat zo’n 10.000 vluchtelingen elders ondergebracht moeten worden. Daar worden 145 tourbussen voor ingezet. De vluchtelingen zullen verdeeld worden over 287 opvangcentra. Hulporganisaties waarschuwen dat een week te kort is om 10.000 mensen te herverdelen.

NRC schrijft over de ontruiming en het kamp:

Uit de laatste tellingen van hulporganisaties Auberge des Migrants en Help Refugees is gebleken dat in de kampen meer dan 10.000 mensen verblijven, onder wie 1.022 alleenstaande minderjarigen. Meer dan de helft van hen zou afkomstig zijn uit Afghanistan of Soedan. De afgelopen weken werd al een “aanzienlijk” aantal kinderen dat nu in de vluchtelingenkampen zit overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk.

cc-foto: Malachybrowne

Geef een reactie

Laatste reacties (19)