Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: Afghaanse militanten zijn regering al drie stappen voor

  •  
14-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
VN_Afghanistan_300.jpg
Afghaanse burgerdoden stijgen tot een record
Kunnen Afghaanse politieagenten binnen een paar jaar zo goed opgeleid worden dat ze in staat zijn de vrede te bewaren? Opstandelingen waaronder de Taliban lijken hen al een paar grote stappen vooruit. Zo blijkt uit het nieuwste gepubliceerde VN-rapport over afghanistan. Sinds het begin van de oorlog zijn er nog nooit zoveel burgerslachtoffers gevallen als in het begin van 2011. De opstandelingen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van die doden.
Nu internationale troepen zich terugtrekken en de macht overdragen aan het Afghaanse regime, laten de opstandelingen zien dat zij de macht hebben. Zelfmoordaanslagen zijn sinds het begin van 2011 nog nooit zo agressief geweest. Het afgelopen jaar zijn er 190 zelfmoordaanslagen geweest, vergeleken met 181 in dezelfde periode in 2010. Van het aantal burgerslachtoffers in het eerste half jaar van 2011 kwam 52 procent om bij zelfmoordaanslagen.
Zelfmoordaanslagen zijn sinds het begin van 2011 steeds complexer geworden. Vaak worden meerdere zelfmoordterroristen ingezet om spectaculaire aanslagen te laten slagen waarbij veel Afghaanse burgers omkomen. De opstandelingen willen met dit aantal geweldsincidenten laten zien dat de Afghaanse veiligheidsdienst niet in staat is de macht over te nemen”, zo is in het VN-rapport te lezen.
De UNAMA, de VN in Afghanistan, meldt dat er het afgelopen half jaar 1,462 Afghaanse burgers zijn omgekomen bij aanslagen. De VN schat dat het totale aantal in werkelijkheid nog hoger is, omdat de data uit de noordelijke regio’s niet zijn meegeteld. Een VN-kantoor werd daar begin maart gesloten toen het werd overmand door opstandelingen waarbij zeven VN-medewerkers omkwamen. Sindsdien had de VN geen overzicht meer over wat er in de noordelijke regio gebeurde.
In haar rapport spreekt de VN ook haar bezorgdheid uit over het aantal kinderen dat zich laat lenen voor zelfmoordacties. De jongste zelfmoordterrorist die in het nieuws kwam was een 12-jarige jongen. Bij zijn aanslag kwamen drie burgers om het leven en raakten 12 anderen gewond.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.