12

VN eist vrijlating Morsi, VS houdt leger te vriend

Update: leger beschuldigt Morsi van spionage voor Hamas ... VS weigert 'coup' te veroordelen

De secreratis-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft een oproep gedaan aan het Egyptische leger om de verdreven president Mohammed Mursi en andere gevangengenomen leiders van de Moslimbroederschap vrij te laten. De oproep komt een dag nadat het Egyptische leger een ultimatum aan de aanhangers van Morsi stelde, om zich binnen 48 uur bij ‘de nationale rangen’ aan te sluiten.


Updates onderaan

Een woordvoerder van de VN laat weten:

Ban Ki-moon volgt de situatie in Egypte met een groeiende ongerustheid. De secretaris-generaal roept alle partijen nogmaals op terughoudendheid aan de dag te leggen. Hij onderschrijft het recht van alle Egyptenaren om hun mening vreedzaam kenbaar te maken.

Waar de taal van de VN aan duidelijkheid niets te wensen overlaat, is de woordkeus in de Verenigde Staten een stuk terughoudender. De VS hebben de staatsgreep van het Egyptische leger nog niet als een coup durven omschrijven en zijn dat vooralsnog ook niet van plan. William Burns, de vice-minister van Buitenlandse Zaken noemde het ‘niet verplicht’ en ‘niet in ons belang’ om zich over een ‘eventuele’ coup uit te laten. Volgens de Amerikaanse wet is het namelijk niet mogelijk om steun te verlenen aan een regime wat via een militaire staatsgreep aan de macht is gekomen. Door het woord ‘coup’ te vermijden, kunnen ze de nauwe (financiële) banden met deze strategische bondgenoot in het Midden-Oosten behouden.

Update 11.20 uur:
Het Egyptische leger heeft Morsi beschuldigd van spionage voor Hamas en het inbreken in gevangenissen gedurende de opstand tegen oud-president Hosni Mubarak. Gedurende het onderzoek zal Morsi 15 dagen in voorarrest worden gehouden.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)