8

VN: er is nu al elke week een klimaatramp

Wie het nieuws volgt, zou het wellicht niet direct zeggen, maar er vindt nu al gemiddeld een ramp per week plaats die samenhangt met klimaatverandering. Dat zegt Mami Mizutori. Zij is speciaal vertegenwoordiger voor rampenrisicovermindering bij de Verenigde Naties.

De rampen veroorzaken sterfte, migratie en lijden, vertelt Mizutori aan The Guardian. Het gaat daarbij om grote rampen, zoals de orkanen Idai en Kenneth, die eerder dit jaar tot honderden doden en grote materiële schade leidden in Mozambique. Maar ook om gebeurtenissen die niet de voorpagina’s halen en toch diep ingrijpen in de levens van mensen.

De Japanse Mizutori vindt dat we niet alleen moeten praten over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, maar ook over maatregelen om de klappen van de klimaatcrisis op te vangen. Veel rampen zijn volgens de VN-diplomaat namelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door mensen eerder te waarschuwen voor extreem weer of door meer maatregelen te nemen om overstromingen te voorkomen. Mizutori ziet veel in de aanleg van mangrovemoerassen, bossen en wetlands, die kunnen dienen als een natuurlijke buffer tegen overstromingen.

Hittegolven
De klimaatrampen blijven niet beperkt tot ontwikkelingslanden. Ook Noord-Amerika en Europa hebben vaker te maken met bijvoorbeeld bosbranden en hittegolven. Zo leidde de hittegolf van eind juni tot zeker vier hittedoden in Frankrijk, twee in Spanje en twee in Italië.

Volgens het Rode Kruis stond de Franse hittegolf van 2015 op de tweede plaats van de lijst met dodelijkste natuurrampen van dat jaar. De organisatie schatte het aantal Franse hittedoden destijds op 3.275. Ook de hittegolven in België, Pakistan en India stonden dat jaar in de toptien van natuurrampen.

Cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (8)