19

VN: Europese patrouille bootvluchtelingen is te zwak

Tot nu toe 40.000 migranten omgekomen in Middellandse Zee … Europa heeft wereldwijd hoogste dodenaantal onder vluchtelingen

De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) waarschuwt voor nog meer doden onder bootvluchtelingen als de nieuwe Europese patrouilleboten de grenspolitie van Italië zullen versterken. De boten van de Europese grenspolitie zullen veel minder frequent en minder ver de Middellandse Zee op gaan.

Volgens VN-woordvoerder Carlotta Sami zal de stijging van het aantal doden een logisch gevolg zijn. De Frontex Plus missie zoals die wordt genoemd leidt volgens haar onherroepelijk tot grote problemen.

“Het risico is natuurlijk dat meer mensen zullen overlijden”, zegt ze tegen The Guardian. “Als de operaties minder worden, zal het aantal mensen dat dood gaat toenemen.” Zeker nu veel bootvluchtelingen uit Libië komen, zegt ze dat die kans toeneemt aangezien de meeste van deze boten sneuvelen in internationale wateren en daar zullen de boten van Frontex Plus nauwelijks komen.

Italië wacht al jaren op extra grensversterking uit Europa. Alleen dit jaar al overleefden zeker 1.800 bootvluchtelingen de oversteek niet, ondanks de hulpacties van het Italiaanse Mare Nostrum die regelmatig in nationale en internationale wateren patrouilleren. Vanuit Brussel ontstond Frontex Plus, een gezamenlijke grenspolitie van de Europese lidstaten die versterking biedt als het gaat om bootpatrouilles om Afrikaanse vluchtelingen op te merken en ze te helpen. Op dit moment voert Mare Nostrum van Italië de regie en de bedoeling is dat Frontex Plus extra versterking gaat bieden bovenop de Italiaanse vloten, maar UNHC waarschuwt dat Europa daar niet zo sterk vanuit kan blijven gaan. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano maakte onlangs duidelijk dat hij de missies van Mare Nostrum, die ook worden gesteund door verschillende NGO’s, helemaal wil afschaffen. Daarmee wil Alfano een signaal afgeven aan migranten dat ze zich beter helemaal niet kunnen wagen aan de oversteek.

2014 was één van de ergste jaren als het gaat om bootvluchtelingen in de Middellandse Zee. De toestroom vanuit Libië is niet bij te benen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM) ligt het aantal doden dit jaar op 4.077. En in de afgelopen 14 jaar zouden 40.000 vluchtelingen zijn omgekomen. Van dit aantal worden nog 22.000 personen vermist van wie wordt aangenomen dat ze zijn verdronken bij de overtocht.

IOM waarschuwt dat de cijfers er niet om liegen. “Er is een dramatische stijging van het aantal migranten dat de oversteek naar Europa probeert te maken!”, schrijven ze in hun rapport. Het afgelopen jaar kwamen volgens Italiaanse tellingen zeker 112.000 migranten richting Europa. Dat aantal is drie keer zo hoog vergeleken met 2013. Het rapport meldt dat in 2014 wereldwijd de meeste vluchtelingen zijn overleden in de Europese Middellandse Zee met een percentage 75 procent.

De meest schokkende bevinding uit het rapport is dat geen enkele organisatie momenteel het aantal doden systematisch registreert.”Er zijn te veel verschillende organisaties mee gemoeid die bij de grens ook nog een andere doodsoorzaak opgeven”, zegt Frank Laczko van IOM tegen The Guardian. Samen met twee criminologen uit Australië voert Laczko het pleidooi voor een goede registratie. “Het belang van het tellen van de lichamen en hun doodsoorzaak staat wereldwijd bekend als een cruciale stap om de rekening aan de schuldige te presenteren.”

The Guardian: UN warning over Mediterranean crossing patrol force from EU
Eight migrants die every day trying to reach richer countries, study reveals

Geef een reactie

Laatste reacties (19)