Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN faalt in bescherming van de haai

  •  
27-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sharks.jpg
Een derde van de twintig landen houdt zich niet aan internationale afspraken
Uit een rapport opgesteld door Traffic, een organisatie die toezicht houdt op de internationale handel in wilde dieren, blijkt dat het plan van de Verenigde Naties om de haai tegen uitsterving te beschermen falikant is mislukt. Van de twintig landen die de meeste haaien vangen houden zeven zich niet aan de afspraken.
De VN heeft tien jaar geleden het plan gelanceerd om de haai te beschermen. De top-20 landen die de meeste haaien vangen moesten zelf nationale plannen opstellen om de vangst terug te dringen. Dertien van de landen hebben zich aan de afspraak gehouden, maar de grootste haaienvangers, waaronder Indonesië en India, niet. Ook is volgens het rapport onduidelijk in hoeverre de landen die wel plannen hebben opgesteld zich hier aan houden.
Indonesische vissers zijn verantwoordelijk voor de dood van 13 procent van alle gevangen haaien. India is tweede met 9 procent. Beide landen hebben (nog) geen plannen opgesteld.
cc-foto: Paul Fenwick

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.