34

VN: Hongersdood grijpt om zich heen in Somalië

Kritiek Oxfam: Hulp uit EU komt traag op gang ... Onderdrukkende Afrikaanse regeringen willen geen cijfers vrijgeven over de ernst van de toestand

In Somalië zijn al tienduizenden mensen omgekomen door honger en uitdroging, meldt de VN. De toestand is zeer kritiek. De zuidelijke regio’s Bakool en de zuidelijke delen van Shabelle zijn er het ergst aan toe. Meer dan 10 miljoen mensen hebben daar dringend hulp nodig. De regio in de Hoorn van Afrika heeft sinds 60 jaar nog nooit zo’n enorme droogte gekend.

De hongersnood wordt officieel uitgeroepen wanneer twee volwassenen of vier kinderen per 10.000 mensen per dag omkomen van de honger. Naar schatting van de VN komen in de zuidelijke regio’s van Somalië nu zo’n zes mensen per dag om en meer dan de helft van de kinderen is ondervoed.

Somalië heeft binnen korte tijd zeker 300 miljoen dollar nodig zegt Mark Bowden, de VN vertegenwoordiger in Somalië. In het land is in sommige regio’ zeker 90 procent van de oogst mislukt als gevolg van de droogte. De voedselprijzen zijn het afgelopen jaar met 270 procent gestegen als gevolg van hevige droogte, het mislukken van oogsten en burgeroorlogen.

Als we nu niets doen zal de hongersnood zich binnen acht maanden over alle zuidelijke regio’s verspreiden”, zegt Bowden in The Independent. Hij vreest dat nog meer honderd duizenden mensen zullen sterven omdat ze geen eten hebben of een infectieziekte hebben opgelopen. “We hebben nog steeds geen goede toegang tot voedsel, schoon water, onderdak en medische voorzieningen.

Volgens Oxfam is de situatie in de Afrikaanse landen als Djibouti, Ethiopië, Kenia en Eritrea ook erg slecht. Maar omdat de onderdrukkende autoriteiten geen cijfers loslaten naar de buitenwereld komt de hulp daar moeizaam op gang.

De VN heeft in Somalië de komende maanden zeker nog 300 miljoen dollar nodig. Oxfam schat in dat voor de gehele Afrikaanse regio zeker een miljard dollar nodig is tot januari 2012. De hulporganisatie hekelt de Europese landen die traag geld vrijmaken voor de hongersnood in Afrika. Rijke Europese landen hebben tot nu toe 200 miljoen dollar gegeven, maar laten daarmee een gapend gat over. Oxfam is vooral kritisch naar Frankrijk die anders dan andere Europese landen nog niet heeft aangegeven meer te willen doneren dan het tot nu toe al gedaan heeft.
The Independent: Parts of south Somalia suffering from famine, says UN

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (34)