82

VN-klimaatrapport: opwarming bestrijden kan nog en is betaalbaar

VN-Klimaatpanel IPCC brengt rapport uit: zonder maatregelen zal klimaat eind van deze eeuw 3 tot 5 graden warmer uitvallen ... Overschakelen op klimaatneutrale economie kan catastrofe voorkomen

De opwarming van de aarde – en de catastrofale gevolgen die daarmee gepaard gaan – is te vermijden zonder dat de levensstandaard daarvoor hoeft te worden opgeofferd. Dat concluderen vooraanstaande wetenschappers van het VN-Klimaatpanel IPCC in het derde en laatste deel van hun klimaatrapportage.

Het rapport, dat tot stand kwam met medewerking van 1250 internationale experts en goedgekeurd werd door 194 regeringen, weerspreekt de aanname dat het drastisch inperken van de CO2-uitstoot schadelijk zou zijn voor de wereldeconomie. Voorgaande delen van het rapport toonden onomstotelijk aan dat de huidige klimaatopwarming wel degelijk door mensen wordt veroorzaakt en dat verdere opwarming catastrofale gevolgen oplevert. 

Volgens de wetenschappers zou een klimaatneutrale economie, waarbij honderden miljarden in duurzame energie worden geïnvesteerd (in plaats van in fossiele brandstoffen), slechts 0,06 procent minder jaarlijkse groei opleveren. Energieproductie is op dit moment de grootste boosdoener en verantwoordelijk voor 35 procent van de explosief gestegen uitstoot van CO2. 

Lees het hele IPCC-rapport hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)