27

VN-klimaattop neemt muizenstapje naar 2020

WNF: 'Zelfs de laagste verwachtingen zijn niet gehaald' ... Greenpeace: 'Op welke planeet wonen onze politici?'

De VN-klimaatconferentie in Qatar heeft een zeer minimaal akkoord bereikt. De landen die meededen hebben geen nieuwe afspraken gemaakt over de uitstoot en maatregelen tegen de opwarming van de aarde.

Zaterdagavond werd een minimaal akkoord bereikt over het verlengen van het Kyoto Protocol over CO2-uitstoot. Lang niet alle geïndustrialiseerde landen hebben zich daaraan geconformeert. Naast Europa met 27 staten zijn er nog ongeveer 10 landen die meedoen. Samen zijn zij goed voor ongeveer 15 procent van de wereldwijde uitstoot. Grote staten en vervuilers als de VS, Rusland, Japan en Canada tekenden niet.

De verlenging van het Kyoto Protocol is een kleine stap voorwaarts. In 2009 werd ook geprobeerd het akkoord te verlengen, maar dat mislukte toen. De landen hebben nu afgesproken tot 2020 een nieuw klimaatakkoord te formuleren.

Het Wereld Natuurfonds reageerde zeer teleurgesteld op de uitkomst, laat de Volkskrant weten:

Terwijl rijke en arme landen inmiddels hard worden geraakt door de gevolgen van klimaatverandering, slaagden de onderhandelaars er de afgelopen twee weken zelfs niet in om te voldoen aan de laagste verwachtingen, aldus het WNF. ‘De wetenschap vertelt ons dat we klimaatverandering nú moeten aanpakken’, aldus Samantha Smith, hoofd van het internationale klimaatteam van het WNF. ‘Elk jaar telt. En elk jaar dat regeringen niets doen wordt het risico voor de wereldbevolking groter. Dat hebben vele miljoenen mensen dit jaar al aan den lijve ondervonden.’

Ook Greenpeace is er niet over te spreken:

Op welke planeet wonen deze politici eigenlijk?”, vraagt woordvoerder Joris Thijssen zich af, wijzend op rampen als de orkaan Sandy in de Verenigde Staten en tyfoon Bopha in de Filipijnen.

Volkskrant: Geen nieuw akkoord bereikt op VN-klimaatconferentie
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)