Laatste update 15:46
25

VN: Behandeling van Rohingya ‘schoolvoorbeeld van etnische zuivering’

De wijze waarop de overheid van Myanmar de mosliminwoners van het land, de Rohingya, behandelt is een ‘schoolvoorbeeld van etnische zuivering’. Dat zegt de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Raád al-Huissein. De commissaris veroordeelt de aanvallen de veiligheidstroepen, die gericht waren op de Rohingya, en noemt het ‘een wrede operatie die duidelijk buiten proporties is’.

Naar schatting zijn de afgelopen weken 300.000 Rohingya Myanmar ontvlucht. Onderweg werden zij beschoten door militairen en zijn de dorpen vanwaaruit ze vluchtten platgebrand. Het leger van Myanmar wordt er ook van beschuldigd mijnen te hebben gelegd in het gebied waarlangs de Rohingya vluchten, in de westelijke deelstaat Rakhine. Internationaal geldt sinds 1997 en verbod op het gebruik van landmijnen; alleen in Myanmar, Noord-Korea en Syrië worden deze toch nog gebruikt.

Zaterdag riepen de Rohingya nog eenzijdig een wapenstilstand uit van een maand, in de hoop dat hulpverleners de mogelijkheid zouden krijgen om slachtoffers in het gebied te helpen. Het leger van Myanmar heeft besloten niet op het wapenstilstand in te gaan. Zeid Raád al-Huissein:

Ik roep de regering op om zijn huidige wrede militaire operatie te beëindigen, en de aansprakelijkheid te accepteren voor alle overtredingen die hebben plaatsgevonden, en om het patroon van ernstige en wijdverspreide discriminatie tegen de Rohingya bevolking te stoppen. De situatie lijkt een schoolvoorbeeld van etnische zuivering.

The Guardian: UN: Myanmar’s treatment of Rohingya ‘textbook example of ethnic cleansing’

cc-foto: European Commission DG

Geef een reactie

Laatste reacties (25)