60

VN: Nederlandse politici vluchten voor klimaatverandering

Nederland speelt geen voortrekkersrol meer in strijd tegen klimaatverandering

De VN ziet met lede ogen aan hoe Nederland zich terugtrekt uit de voortrekkersrol in de strijd tegen klimaatverandering. Nederlandse politici zijn minder enthousiast over een multilaterale aanpak. Dat terwijl Nederland één van de tien landen in de wereld was die de toon zette.

Achim Steiner, hoofd van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) laat aan NRC weten erg bezorgd te zijn over de houding van Nederland. Hij meent dat Den Haag zich op internationaal gebied steeds verder terugtrekt. Buitenlandse Zaken onder leiding van minister Rosenthal zou zich te veel laten leiden door gevoelens onder de bevolking. Dat terwijl op het gebied van klimaatverandering nu juist doorgezet moet worden.

Steiner: “De negatieve effecten op het milieu beginnen een honderd jaar lange economische vooruitgang en groei te destabiliseren. Droogte in Australië leidt tot voedseltekorten in Latijns Amerika en Egypte. Beschadiging van koraalriffen treft de visindustrie. Rivieren in de wildparken van Kenia drogen op, de wilde beesten gaan dood en de toeristen blijven weg.

De VN secretaris is momenteel in Nederland om met politici, ondernemers en kroonprins Willem-Alexander te praten over de rol van Nederland in de strijd tegen klimaatverandering. Hij is goed gestemd over de belangstelling in de zakenwereld voor het probleem. “Zij willen weten wat klimaatverandering doet met de kansen en de risico’s van hun investeringen”, aldus Steiner. Willem-Alexander noemt hij ‘een geweldige ambassadeur’ voor Nederland door zijn werk voor de waterhuishouding in de wereld.

Mis niets: Volg Joop opTwitter, vind Joop leuk op Facebook.

NRC: VN heeft ‘grote zorgen’ over buitenlandbeleid Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (60)