Laatste update 18:01
113

VN-rapporteur: ‘Nederlandse overheid doet te weinig tegen racisme’

De VN-rapporteur voor racisme en xenofobie, Tendayi Achiume, stelt dat de Nederlandse overheid te weinig actie onderneemt om racisme te bestrijden. Dat heeft de Zambiaanse functionaris verklaard op een persconferentie in Den Haag aan het einde van een werkbezoek.

De NOS meldt dat Achiume tevreden constateert dat vooruitgang is geboekt in de kwestie rond Zwarte Piet nu het Sinterklaasjournaal is gestopt met de racistische kenmerken:

Zo prijst ze de beslissing om bij de landelijke Sinterklaas-intocht dit jaar geen zwarte pieten, maar alleen roetveegpieten in te zetten. “Het is het belangrijkste dat er nu een dialoog is”, zei de VN-rapporteur. Tegelijk vindt Tendayi Achiume dat de nationale overheid meer verantwoordelijkheid moet nemen in de pieten-kwestie, vooral omdat het gaat om evenementen die worden gesubsidieerd. Daarmee doelde ze op het standpunt van premier Rutte, die herhaaldelijk heeft gezegd dat hij de verandering van Zwarte Piet overlaat aan de maatschappij.

In het onderwijs moet meer aandacht komen voor de geschiedenis en gevolgen van de slavernij, het kolonialisme en de arbeidsmigratie. Tendayi Achiume is de opvolger van Verene Shepherd die Nederland vijf jaar geleden de oren waste over bedenkelijke praktijken als Zwarte Piet

Geef een reactie

Laatste reacties (113)