4

VN staan CO2-fraude toe

VN-functionarissen willen geen maatregelen tegen miljoenenfraude. Nederlandse staat bij drie dubieuze projecten betrokken

Een aantal VN-functionarissen wil geen maatregelen treffen tegen mogelijke miljardenfraude met broeikasgassen. Dat bleek vrijdag aan het einde van een vergaderweek van een speciale klimaatcommissie van de Verenigde Naties in Bonn.

VN Met name de commissieleden uit Japan, China en India hebben geen zin om het programma stop te zetten dat de fraude mogelijk maakt. Dat meldt de Volkskrant vrijdagavond. Het gesjoemel zou tot een fictieve reductie van broeikasgassen leiden, en ondergraaft een van de pijlers van het Kyoto-protocol.

Westerse landen spelen een belangrijke rol in het programma. Zij mogen zelf meer CO2 uitstoten, als zij door investeringen in de derde wereld broeikasgassen weten te reduceren. De Nederlandse staat is bij drie dubieuze projecten betrokken. Rabobank, Fortis en Nuon fungeren als financiers, blijkt uit de CDM-administratie van de VN.

Onder meer door tegengas van het Nederlandse commissielid Lex de Jonge gaat een onderzoek naar de fraude wel door. Hij heeft er “uitgebreide en pittige discussies” over gevoerd, zo zegt hij.

Intussen blijft de frauduleuze route gewoon bestaan, zegt Eva Filzmoser van de milieugroepering CDM Watch. “Het is onaanvaardbaar om geen actie te willen ondernemen wanneer er serieuze zorgen zijn. Het echte schandaal begint nu.”

Lees meer bij de Volkskrant

Geef een reactie

Laatste reacties (4)