Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: 'Tsunami van asielzoekers is mythe'

  •  
23-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
vluchtelingen-300px.jpg
Commissaris Guterres weerspreekt populisten
Het is een mythe dat een vloedgolf aan mensen uit arme landen het rijke Westen probeert te bereiken, ‘in tegenstelling tot wat sommige populistische stemmen beweren’. Dat zei de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, dinsdag.
In het jaarlijkse rapport van de VN over asielzoekers zijn 44 landen opgenomen, waaronder de 27 landen van de Europese Unie. Uit gegevens van de VN blijkt dat de toestroom het afgelopen jaar vrijwel gelijk is gebleven aan het jaar ervoor.
In vergelijking met 2008 bleef het totaal aantal asielzoekers ongeveer gelijk op 377.000 aanvragen, ondanks grote regionale verschillen. Zo ging het aantal aanvragen in 25 landen achteruit, terwijl in negentien landen meer aanvragen binnenkwamen. Opvallend is dat de Scandinavische landen met 51.100 aanvragen een stijging van 13% kennen, terwijl in Zuid-Europa 33% minder aanvragen werden ingediend.
Foto: Bart de Goeij (Flickr/CC)

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.