19

VN Veiligheidsraad unaniem akkoord over vredesresolutie Syrië

Vanaf januari moeten gesprekken starten tussen Syrische regering en oppositie en zal een staakt-het-vuren gelden

De VN-Veiligheidsraad is vrijdagavond tot een unaniem akkoord gekomen over een aanpak voor het vredesproces in Syrië. Dat hebben diplomaten die bij de besprekingen betrokken waren laten weten.

De permanente leden van de raad – China, De Verenigde Staten, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland – hebben de gehele vrijdag overleg gevoerd over de resolutie die uiteindelijk voor vrede in het gebied moet zorgen. Daarna werd de resolutie voorgelegd aan de overige landen uit de raad. 

In de resolutie staat opgenomen dat de Syrische regering en de oppositie in januari met elkaar in gesprek zullen gaan. Zolang de vredesgesprekken voortduren, zal er tussen de beide partijen een staakt-het-vuren gelden. Die geldt echter alleen voor de partijen die niet als terroristische organisatie gezien worden, wat inhoudt dat de bombardementen op zowel IS als verschillende rebellengroepen gewoon door zullen gaan. 

De oorlog in Syrië is nu al bijna vijf jaar aan de gang, meer dan 250.000 burgers zijn daarbij om het leven gekomen. Ook zijn volgens cijfers van de VN bijna 12 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld. Voorafgaand aan de besprekingen liet de Amerikaanse president Obama nog weten dat er wat hem betreft geen plek is voor president Assad in een nieuwe Syrische regering.

Cc-foto: François Proulx
Bron: BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (19)