Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN Veiligheidsraad 'veroordeelt' aanval Israël

  •  
01-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
sidp300.JPG

Update: Raad eist vrijlating van burgers die gevangen zijn genomen na aanval op goederenkonvooi en roept op tot onafhankelijk onderzoek... Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China, Brazilië en de Arabische vertegenwoordiger roepen op blokkade Gaza op te heffen... VS veel milder: maatregelen moeten worden versoepeld...

De VN-Veiligheidsraad eist van Israël de vrijlating van de burgers die gevangen zijn genomen na de aanval op een konvooi schepen met goederen voor de Gazastrook. Verder roept de Veiligheidsraad op tot een onpartijdig onderzoek naar de acties van Israëlische commando’s tegen de vloot met hulpgoederen. Dat heeft de Veiligheidsraad dinsdag in een verklaring laten weten.
Door redactie Joop
Leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben maandag in New York de Israëlische aanval op een konvooi met hulpgoederen voor de Gazastrook veroordeeld. Van veel kanten kwam de dringende oproep aan Israël zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat meldt de Volkskrant.
De raad was in een spoedzitting bijeengekomen om te overleggen over het bloedbad dat Israëlische militairen maandag aanrichtten op het schip. Bij de actie kwamen 19 mensen om het leven. Bijna vijfhonderd pro-Palestijnse activisten werden na de actie opgesloten.
De vijftien leden van de raad gaven onafhankelijk van elkaar een verklaring af. Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China, Brazilië en de Arabische vertegenwoordiger riepen op de blokkade van Gaza op te heffen. De VS, een trouwe bondgenoot van de Israeli’s, was milder, maar liet wel doorschemeren dat de maatregelen in ieder geval versoepeld zouden moeten worden. Een gezamelijke verklaring van de leden is er nog niet. De raad is op dit moment nog bijeen.
Op de foto: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Rechts) en Secretaris Generaal van de VN Ban Ki Moon

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.