46

VNO-NCW lobbyt voor tabaksindustrie

Werkgeversorganisatie noemt zich 'vriend van de tabaksindustrie' en gebruikt politieke connecties om rookbeleid te beïnvloeden

VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie van Nederland, blijkt actief, op het hoogste niveau te lobbyen voor de belangen van de tabaksindustrie. Dat schrijft Vrij Nederland in een onderzoeksverhaal over het netwerk van de tabakslobby, dat woensdag gepubliceerd wordt. Leden van de Tweede Kamer hebben geschokt gereageerd.

De directeur van VNO-NCW, Niek Jan van Kesteren, geeft toe het onderwerp mee te nemen als hij staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn, die het tabaksdossier in zijn portefeuille heeft, spreekt. Daarnaast noemt hij het ministerie van Financiën ‘een belangrijke bondgenoot’. Documenten die middels een Wob-procedure in handen van Vrij Nederland zijn gekomen, laten zien dat het ministerie van Financiën op verzoek van de industrie zelfs wetsteksten aanpast.

Kompanen
Ook internationaal zou VNO-NCW haar invloed namens de tabakslobby laten gelden. Zo zou de organisatie haar ‘kompanen’ in Oost-Europa mobiliseren om gezamenlijk anti-rookbeleid in Brussel te kunnen dwarsbomen.

De lobby van VNO-NCW is extra problematisch omdat Nederland in 2005 een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie ondertekend heeft waarin staat dat de Nederlandse overheid bij het maken van rookbeleid, commerciële partijen die een ander belang dan de volksgezondheid hebben, buiten de deur zal houden.

Geschokt
Woordvoerders in de Tweede Kamer met zorg in de portefeuille hebben geschokt gereageerd. Myrthe Hilkens van regeringspartij PvdA noemt de opstelling van het ministerie onwenselijk:

Het kan niet de bedoeling zijn dat het ene ministerie wel en het andere in het geheel niet rekening houdt met een internationale afspraak.

De woordvoerders van de politieke partijen die in het artikel reageren blijken niet op de hoogte te zijn van VNO-NCW’s voortrekkersrol voor tabak in Europa en zijn verbaasd en geschokt. Zo zegt Pia Dijkstra van D66:

Ik word hier niet blij van. Roken is erg slecht voor de gezondheid en het lijkt me niet het eerste waarvoor je als werkgeversorganisatie op de bres springt. Als grote werkgeversorganisatie mag je je best wel wat bescheidener opstellen en dus niet voorop lopen om de antitabaksmaatregelen tegen te gaan die Brussel neemt.”

Henk van Gerven van de SP noemt de voortrekkersrol van VNO-NCW in de Europese Unie tegen de antitabaksmaatregelen ‘een dodelijke actie’.

Tabak is immers een dodelijk product. Het is moreel en ethisch niet verantwoord. Ik vind dat de werkgeversorganisatie hiermee moedwillig verslaving stimuleert.

cc-foto: DucDigital, francois karm en Ed Schipul

Geef een reactie

Laatste reacties (46)