Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VNO-NCW lobbyt voor tabaksindustrie

  •  
23-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
3206288700_fb1f78cf10.jpg
Werkgeversorganisatie noemt zich 'vriend van de tabaksindustrie' en gebruikt politieke connecties om rookbeleid te beïnvloeden
VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie van Nederland, blijkt actief, op het hoogste niveau te lobbyen voor de belangen van de tabaksindustrie. Dat schrijft Vrij Nederland in een onderzoeksverhaal over het netwerk van de tabakslobby, dat woensdag gepubliceerd wordt. Leden van de Tweede Kamer hebben geschokt gereageerd.
De directeur van VNO-NCW, Niek Jan van Kesteren, geeft toe het onderwerp mee te nemen als hij staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn, die het tabaksdossier in zijn portefeuille heeft, spreekt. Daarnaast noemt hij het ministerie van Financiën ‘een belangrijke bondgenoot’. Documenten die middels een Wob-procedure in handen van Vrij Nederland zijn gekomen, laten zien dat het ministerie van Financiën op verzoek van de industrie zelfs wetsteksten aanpast.
4140823705_b0ef9c4895
Kompanen Ook internationaal zou VNO-NCW haar invloed namens de tabakslobby laten gelden. Zo zou de organisatie haar ‘kompanen’ in Oost-Europa mobiliseren om gezamenlijk anti-rookbeleid in Brussel te kunnen dwarsbomen.
De lobby van VNO-NCW is extra problematisch omdat Nederland in 2005 een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie ondertekend heeft waarin staat dat de Nederlandse overheid bij het maken van rookbeleid, commerciële partijen die een ander belang dan de volksgezondheid hebben, buiten de deur zal houden.
Geschokt Woordvoerders in de Tweede Kamer met zorg in de portefeuille hebben geschokt gereageerd. Myrthe Hilkens van regeringspartij PvdA noemt de opstelling van het ministerie onwenselijk:
Het kan niet de bedoeling zijn dat het ene ministerie wel en het andere in het geheel niet rekening houdt met een internationale afspraak.
De woordvoerders van de politieke partijen die in het artikel reageren blijken niet op de hoogte te zijn van VNO-NCW’s voortrekkersrol voor tabak in Europa en zijn verbaasd en geschokt. Zo zegt Pia Dijkstra van D66:
Ik word hier niet blij van. Roken is erg slecht voor de gezondheid en het lijkt me niet het eerste waarvoor je als werkgeversorganisatie op de bres springt. Als grote werkgeversorganisatie mag je je best wel wat bescheidener opstellen en dus niet voorop lopen om de antitabaksmaatregelen tegen te gaan die Brussel neemt.”
Henk van Gerven van de SP noemt de voortrekkersrol van VNO-NCW in de Europese Unie tegen de antitabaksmaatregelen ‘een dodelijke actie’.
Tabak is immers een dodelijk product. Het is moreel en ethisch niet verantwoord. Ik vind dat de werkgeversorganisatie hiermee moedwillig verslaving stimuleert.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.