121

Voedselprijs bereikt wereldwijd recordhoogte

Vooral suiker, graan en olie zijn duurder geworden … Prijzen gaan nog meer omhoog als de wereldwijde graanproductie niet omhoog gaat … In Mozambique kwamen afgelopen jaar 13 mensen om tijdens een protest tegen het stijgen van de voedselprijzen

Voedsel is nog nooit zo duur geweest als in december 2010. De Voedsel- en Landbouworganistie van de VN (FAO) meldt dat de voedselprijzen in de wereld tot een recordhoogte zijn gestegen. De afgelopen zes maanden stegen vooral de prijzen van graan, suiker en olie.

De FAO meldt dat de voedselprijzen nog verder zullen stijgen als de wereldwijde graanproductie niet ‘significant’ omhoog gaat.

Er is helaas nog veel onzeker of de graanprijs zal stabiliseren”, zegt FAO econoom Abdolreza Abbassian tegen Business Week. “Als er iets fout gaat met de Zuid-Amerikaanse oogst, zullen de graanprijzen nog verder stijgen.

Het afgelopen jaar braken in verschillende landen rellen uit vanwege het stijgen van de voedselprijzen. In Mozambique kwamen 13 mensen om toen zij protesteerden tegen het plan van de regering om de prijs voor brood en water te verhogen. Door het tekort aan tarwe en het stijgen van de voedselprijzen ontstond er een storm op voedsel voordat de prijzen nog verder zouden stijgen.

NOS: Voedsel in wereld nog nooit zo duur

BusinessWeek: World Food Prices Rise to Record on Sugar, Meat Costs
cc-foto: ILRI

Geef een reactie

Laatste reacties (121)