59

Voedselprijzen stijgen als gevolg van opwarming van de aarde

Gevolgen van klimaatverandering nu al te merken: Temperatuurstijging van 1 procent leidt tot vermindering van de oogst met 10 procent

Een studie van de University of Columbia en de Stanford Universty toont dat de invloed van klimaatverandering nu al voelbaar is in de landbouwsector. Hogere temperaturen leiden tot dehydratie, het bemoeilijkt de bestuiving en remt fotosynthese af. Conclusie: Dalende oogsten en hogere voedselprijzen.

David Lobell, landbouwwetenschapper aan de Standford University, onderzocht samen met zijn collega’s vier gewassen: maïs, rijst, tarwe en soja. Met computermodellen simuleerden ze de oogsten tussen 1980 en 2008, indien de temperatuur gelijk was gebleven.

De vergelijking met de daadwerkelijke oogsten is opmerkelijk: De oogsten van maïs en tarwe zijn gemiddeld met 3,8 en 5,5 procent gedaald. In sommige regio’s ligt het percentage lager, maar in sommige regio’s zoals Rusland met 15 procent ook flink hoger. Gemiddelde oogst van soja en rijst bleef gelijk, doordat deze in sommige regio’s daalde, maar in andere gebieden juist steeg.

Wolfgram Schenker, docent aan de University of Columbia benadrukt dat de oogsten in hun geheel niet zijn gedaald:

We zeggen niet dat de opbrengsten zijn gedaald. Wat we zeggen is dat het rendement lager is dan het zou zijn geweest zonder de klimaattrend. Dus, de rendementen zijn nog altijd omhoog gegaan in de afgelopen dertig jaar.

Desondanks zijn dit jaar de voedselprijzen naar een nieuw recordhoogte gestegen. De hoge graanprijs heeft de onlusten in het Midden-Oosten en Afrika aangewakkerd. Wetenschappers maken zich zorgen omdat er weinig onderzoek is naar manieren waarop landbouwers zich kunnen aanpassen aan de snel veranderende temperaturen. De wereldbevolking blijft groeien, terwijl de oogsten niet meegroeien, waardoor de voedselprijzen zullen blijven stijgen.

David Lobell:

Iedereen denkt over de klimaatverandering als iets in de toekomst. Maar het is niet iets waarop we moeten wachten. Het is iets waarmee we nu meteen moeten leren omgaan.”

NPR: World’s Farmers Feel The Effects Of A Hotter Planet

cc-foto: Maurits Reinders

Geef een reactie

Laatste reacties (59)