Laatste update 12:36
45

Voetballer Boateng: ban ‘negerzoen’ en ‘moorkop’ uit Duitse vocabulaire

De Duitse voetbalinternational Jérôme Boateng heeft zich uitgesproken tegen racisme in de Duitse samenleving. In het tijdschrift L’Officiel Hommes zegt hij dat de woorden ‘negerzoen’ en ‘moorkop’ die negatief verwijzen naar de zwarte bevolking verbannen moeten worden. Dat meldt het AD.

Volgens de voetballer wordt er nog te veel onderscheid gemaakt op basis van kleur:

Als je deze woorden verbiedt, krijgen jonge kinderen er ook geen naar gevoel bij. Dat lijkt me een goede zaak, want het gaat er toch vooral om dat mensen respect voor elkaar hebben

Boateng – die een Duitse moeder en Ghanese vader heeft – zegt te proberen zich in ieder geval door racisme op het voetbalveld niet te laten provoceren en noemde een collega als voorbeeld:

Dani Alves van FC Barcelona gaf het goede voorbeeld toen er een banaan naar hem werd gegooid en hij die heel rustig en nonchalant opat.

Eerder noemde Alexander Gauland, vice-voorzitter van de extreem-rechtse AfD de voetballer als voorbeeld van een persoon waar Duitsers niet naast zouden willen wonen. Het interview ging over immigratie en het anti-islamstandpunt van de partij. Wat de Duitse Boateng daarmee te maken heeft, is niet duidelijk.

Opinieblad Focus hield een enquete en tachtig procent bleek heel graag naast de voetballer te willen wonen. Na alle ophef heeft Gauland zijn excuses aangeboden.

Ook was er nog een kleine rel rondom de chocolade van Kindersurprise waar kindergezichten van getinte kinderen op stonden, waar de extreem-rechtse Pegida tegen protesteerde. Een daarvan was een jonge Boateng. Toen zij erachter kwamen dat het om bekende Duitse voetballers ging, trokken ze zich in stilte terug.

cc foto: magro_kr 

Geef een reactie

Laatste reacties (45)