25

‘Voetbalwet ook tegen hangjeugd en zwervers’

VVD-burgemeester van Almelo wil anti-hooliganwet inzetten tegen daklozen en overlastgevende jongeren. VVD Amsterdam was hem voor

VVD-burgemeester Jon Hermans van Almelo wil de nieuwe wet die voetbalhooligans een gebiedsverbod oplegt, ook inzetten tegen daklozen. “Natuurlijk probeer je de overlast eerst op andere manieren te beteugelen, maar als niks helpt is dit een laatste redmiddel”, aldus Hermans dinsdag in Binnenlands Bestuur.

De burgemeester ziet in de nieuwe wet tegen voetbalvandalisme ook een mogelijkheid om hangjongeren aan te pakken, zo schrijft Binnenlands Bestuur.

Eerder stelde ook de VVD in Amsterdam voor om de voetbalwet ruim te interpreteren en ook te gebruiken om hangjongeren aan te pakken. Dat meldde het Parool op 16 september. Een van de plekken waar de gemeente de wet moet gebruiken, is het stadsdeel West, aldus de VVD. Daar is volgens de partij veel overlast en criminaliteit. 

De zogeheten voetbalwet werd 1 september van kracht en maakt extra maatregelen mogelijk tegen mensen die telkens ernstige overlast veroorzaken. Omdat nergens in de wet het woord voetbal voorkomt, kan die ook worden gebruikt om overlast op straat te bestrijden. Burgemeesters en officieren van justitie kunnen onder meer een gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht opleggen. Ouders van overlastgevende kinderen beneden de 12 kunnen het bevel krijgen om ze binnen te houden.

Binnenlands Bestuur: Burgemeester wil daklozen weren met voetbalwet

Parool: VVD Amsterdam wil voetbalwet in zetten

Joop: Hans Spekman: CDA, treuzel niet langer met voetbalwet

Foto-cc: Fenneke

Geef een reactie

Laatste reacties (25)