121

Vol = Vol: kabinet wil vluchtelingen ‘desnoods’ straat op schoppen

Kabinet laat noodscenario onderzoeken: overweegt jonge, gezonde mannen geen opvang meer te bieden

Het kabinet zit met de handen in het haar. De vluchtelingenstroom houdt aan, maar ruimte om ze op te vangen is er nauwelijks, doordat voorgaande kabinetten de destijds leegstaande panden hebben gesloten. Daarom laat het kabinet diverse scenario’s voorbereiden. Eén ervan gaat wel erg ver; overwogen wordt jonge, gezonde mannen geen onderdak meer te geven, maar met wat zakgeld de straat op te sturen. Dat meldt de NOS.

Het zou om een uiterste maatregel gaan, schrijft NOS. “Als het echt niet anders kan.” Hoewel de coalitiepartijen nog niets zien in het plan, wordt het wel degelijk op kabinetsniveau serieus besproken.

De politie heeft het noodscenario met klem afgeraden. Niet omdat het onmenselijk is om vluchtelingen de straat op te schoppen en ze aan hun lot over te laten, maar omdat het ‘tot grote onrust onder de bevolking’ zou kunnen leiden. Juist.

NOS spreekt met verschillende anonieme bronnen, maar heeft de documenten met het noodscenario zelf ook ingezien. Verwacht wordt dat het noodscenario dit jaar nog niet nodig zal zijn, maar mogelijk wel volgend jaar.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie:

Dat moet niet verward worden met een plan dat we graag uitvoeren. We blijven elke dag met alle gemeenten in de weer om de opvang te regelen.”

NOS: Kabinet: desnoods vluchtelingen op straat zetten

Geef een reactie

Laatste reacties (121)