83

Volendam, snuifhoofdstad van Nederland

Vissersdorp laat grote steden als Milaan, Parijs en Londen met cocaïnegebruik ver achter zich

Volendam staat bekend als een dorp waar veel drugs wordt gebruikt. Hoeveel wordt nu dankzij een onderzoek beter in beeld gebracht. En de uitkomst is schokkend: In het dorp en omstreken wordt wekelijks meer coke gesnoven dan in wereldsteden als Milaan, Parijs en Londen. Dat blijkt uit een onderzoek van het KWR Watercycle Research Institute.

In en rondom Volendam zouden dagelijks 1100 lijntjes gesnoven worden. Dat is één lijntje cocaïne op veertig inwoners per dag. Niet alleen cocaïne is een graag gebruikte drug, de Volendammers zijn ook niet vies van xtc. Sterker nog: het dorp staat met xtc-gebruik op nummer drie in Europa, alleen in Amsterdam en Eindhoven wordt meer geslikt. Volendam staat vierde op de internationale ranglijst van 19 steden waar de meeste cocaïne wordt gebruikt.

De gegevens zijn verzameld bij een onderzoek van het rioolwater bij de zuiveringsinstallatie in Katwoude. De installatie werkt voor 44.000 inwoners, waarvan de helft in Volendam woont.

De Amsterdamse krant Het Parool schrijft:

Volgens UvA-hoogleraar Pim de Voogt is na een week monsteren gebleken dat gemiddeld per dag de restanten van 1,23 gram pure cocaïne per duizend inwoners in het rioolwater zaten. Bij xtc werd gemiddeld 65 milligram per dag per duizend inwoners aangetroffen.

De Voogt: ‘In het weekeinde lag het wel op 200 milligram.’ Het Watercycle Research Institute onderzoekt sinds drie jaar het rioolwater op drugs. Er worden monsters genomen voordat het water de reinigingsinstallatie ingaat.”

De hoogleraar benadrukt dat het echt om drugsgebruik gaat en niet om lozing van een partij drugs in het riool, na bijvoorbeeld een politie-inval.

We hebben gedurende een week het afvalwater elke dag gemeten. Er kwam geen piek in de waarden voorbij, wat wel het geval is bij een lozing door de wc, wanneer ergens bijvoorbeeld een politie-inval is.

Het onderzoek is in opdracht van BNN uitgevoerd. Zondag wordt er in het programma Spuiten en Slikken meer aandacht besteed.

KWR: Drugsonderzoek in het riool

Het Parool: Volendam snuift meer dan Parijs

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)